• Inteligența artificială poate genera virusuri sintetici care să declanșeze o viitoare pandemie.
  • Cofondatorul Google DeepMind, Mustafa Suleyman, spune că cel mai întunecat scenariu este că oamenii vor experimenta cu agenți patogeni sintetici.
  • Chatbot-urile pot sugera patru potențiali agenți patogeni pandemici în doar într-o oră.

Noua revoluție tehnologică adusă de inteligența artificială dă naștere unor scenarii nemaiîntâlnite. Inteligența artificială poate genera virusuri sintetici care să declanșeze o viitoare pandemie. Declarația vine de la un fost director al Google, care spune că toată curiozitatea din jurul tehnologiei nu va aduce doar lucruri bune.

Cofondatorul Google DeepMind, Mustafa Suleyman, spune că cel mai întunecat scenariu este că oamenii vor experimenta cu agenți patogeni sintetici atât de mult, încât ar putea ajunge accidental sau intenționat să fie mai transmisibili sau mai letali. Mai mult, el spune că ar trebui să existe anumite restricții prin care accesul la tehnologia avansată de inteligență artificială și software-ul pentru astfel de experimente să fie limitat.

Declarațiile lui vin în contextul în care, un studiu recent, a arătat că inclusiv studenții care nu au cunoștințe relevante în biologie pot oferi sugestii referitoare la crearea armelor biologice prin intermediul A.I. De altfel, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au descoperit că chatbot-urile pot sugera patru potențiali agenți patogeni pandemici în doar într-o oră.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Există și oportunități, pe lângă aceste pericole?

Cel mai recent exemplu ne arată că inteligența artificială poate fi un instrument puternic în tratarea infertilității masculine. Doctorul Steven Vasilescu, inginer biomedical la Universitatea de Tehnologie Sydney a dezvoltat un software AI care poate identifica spermatozoizi în probe prelevate de la bărbații cu infertilitate severă de 1.000 de ori mai repede decât un medic cu multă experiență.

SpermSearch poate găsi urme de spermă sănătoasă în câteva secunde, când fotografiile probelor prelevate sunt încărcate în computer. Cu toate acestea, SpermSearch nu este conceput pentru a înlocui medicul specialist, ci mai degrabă pentru a acționa ca un instrument de asistență.

Citește și: