- Cercetătorii britanici au antrenat o Inteligență Artificială să identifice parole.
- PCWorld: A.I. poate să reconstruiască parole doar pe baza sunetului tastaturii.
- A.I. poate fi folosit pentru a interceta parolele în timpul apelurilor Zoom sau Skype.
O inovație tehnologică ia o altă turnură. Cercetătorii britanici de la Universitatea din Surrey și Durham au antrenat o Inteligență Artificială care distinge ce taste sunt apăsate pe un laptop, bazându-se doar pe sunetele înregistrate. Acum, acest algoritm poate să descifreze parole după același model.
Oamenii de știință din UK au folosit un smartphone așezat lângă un laptop ca microfon pentru a înregistra sunetul tastaturii. Ulterior, acestea erau analizate de A.I. Sistemul a fost capabil să recunoască fiecare tastă, atingând o rată de succes de 95% în identificarea corectă a parolelor introduse. Acest test vine într-un moment în care platformele de videocall precum Zoom și dispozitivele cu microfoane încorporate devin din ce în ce mai răspândite. Așadar, apar preocupări serioase legate de securitatea cibernetică. Pe asta au vrut să puncteze cercetătorii britanici. Aceștia spun că lucrarea este un studiu de dovadă și nu a fost folosită pentru a sparge parole, ci subliniază nevoia de vigilență. Pentru a contracara această amenințare, cercetătorii sugerează utilizarea tuturor celor zece degete în timpul scrierii. De asemenea, o idee ar fi să folosim litere mari, mici și caractere speciale poate îngreuna reconstituirea parolelor.
La final de studiu, cercetătorii britanici susțin că ar trebui să avem grijă în timpul unui apel Zoom, să nu tastăm mesaje sensibile, inclusiv parole. Pe lângă sunet, imaginile vizuale despre mișcările subtile ale umărului și încheieturii mâinii pot dezvălui informații, spune profesorul Feng Hao de la Universitatea din Warwick.
Citește și