• Există de 7 ori mai multe anunțuri pentru joburi specializate în A.I. decât în 2012.
  • Marii antreprenori cred că A.I. va schimba modul în care își vor desfășura activitatea.
  • 84% dintre directorii care au început să adopte A.I. cred că le va crește productivitatea.

Numărul locurilor de muncă în ocupațiile expuse la Inteligența Artificială este în creștere. Concret, sectoarele care utilizează A.I. au înregistrat o creștere de aproape 5 ori mai mare a productivității muncii.

Este o cerere foarte mare de competențe legate de Inteligența Artificială mai ales în domeniul media, dar și în IT sau în procesarea în limbaj natural, pentru că sunt anumite competențe de programare în limbaje clasice care nu pot fi înlocuite ușor de A.I. și atunci acestea sunt în scădere.

Există și sectoare care nu vor fi afectate de Inteligență Artificială și unde se înregistrează o cerere de forță de muncă datorită unor macro tendințe, așa cum se întâmplă în sectorul energiei regenerabile, în construcții, în activități sportive sau în servicii medicale de îngrijire. În astfel de sectoare, mai greu sau poate deloc, nu va putea interveni Inteligența Artificială pentru a înlocui angajații fizici. Există însă de 7 ori mai multe anunțuri pentru locuri de muncă specializare în Inteligență Artificială decât ar fi existat acum 12 ani, în 2012 de exemplu.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cea mai rapidă creștere a ponderii rolurilor care necesită competențe în domeniul Inteligenței Artificiale s-au înregistrat în servicii financiare, aici este o pondere de aproape 3 ori mai mare față de alte sectoare în servicii profesionale unde creșterea este de 3 ori mai mare, și de IT, unde a este sectorul preponderent aici a este o pondere de 5 ori mai mare față de 2013.

Care este situația în România?

Sunt foarte multe companii de top din România care caută specialiști în joburi care presupun folosirea Inteligenței Artificiale. Angajatorii de top din România îi sfătuiesc că pe cei care ocupă funcții precum traducător, operator call-center ,vânzător comercial, chiar și funcționar bancar sau copywriter să investească constant în procesul de învățare și să se dezvolte pentru a fi pregătiți pentru schimbările pe care Inteligența Artificială le-ar putea aduce în joburile lor, astfel încât să nu fie luați niciodată pe nepregătite. Inteligența Artificială avansează din ce în ce mai mult și riscul ca aceștia să-și poată pierde locul de muncă este din ce în ce mai mare.

Pe de altă parte, vedem că deși în antreprenoriat găsim foarte multe joburi în A.I. statul se mișcă foarte greu în acest sens și trebuie să amintim aici de celebrul ION, consilierul fostului Premier – Nicolae Ciucă. Acesta a fost practic scos la pensie înainte să fie scos pe piața muncii poate și statul va investi mai mult în astfel de platformele care folosesc Inteligență Artificială, astfel încât să devină în România din ce în ce mai digitalizată.

Citește și