• CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, a dezvăluit cipul Blackwell de ultimă generație.
  • Cipul Blackwell, numit după statisticianul David Blackwell, este mult mai rapid decât predecesorul său.
  • NVIDIA Blackwell le va permite organizațiilor de pretutindeni să construiască și să ruleze AI generativă în timp real pe modele de limbaj mari cu un trilion de parametri, la costuri și consum de energie de până la 25 de ori mai mici decât predecesorul său.
  • Cipurile vor „realiza promisiunea A.I. pentru fiecare industrie”, spune Huang.
  • Arhitectura GPU Blackwell prezintă șase tehnologii transformatoare pentru calcularea accelerată, care vor ajuta în procesarea datelor, simularea ingineriei, automatizarea designului electronic, proiectarea de medicamente asistată de computer, calculul cuantic și AI generativă – toate oportunitățile emergente ale industriei pentru NVIDIA.
  • Printre numeroasele organizații care se așteaptă să adopte Blackwell se numără Amazon Web Services, Dell Technologies, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla și xAI.

Directorul general al Nvidia, Jensen Huang, a dezvăluit cipul Blackwell, un cip A.I. de nouă generație care succede cipurilor H100, solicitate masiv, scrie Business Insider.

Cipul Blackwell, numit după statisticianul și matematicianul David Blackwell, este cel puțin de două ori mai rapid decât predecesorul său, a declarat Huang în discursul său la Conferința de Tehnologie GPU (GTC) de luni din San Jose, California.

„Este acum de două ori mai rapid decât Hopper, dar foarte important, are calcul în rețea”, ceea ce îi amplifică și mai mult vitezele, a spus Huang. Va fi capabil să facă lucruri precum transformarea vorbirii în video 3D, a adăugat el.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ

Comparat cu Hopper, cipul Blackwell se laudă cu performanțe AI de cinci ori mai mari și reduce costurile și consumul de energie până la 25 de ori, spune Nvidia.

„Nu există probleme cu memoria, nici probleme de cache – este doar un singur cip gigantic,” a spus Huang.

„Când ni s-a spus că ambițiile lui Blackwell sunt dincolo de limitele fizicii, inginerii au spus: Și ce? Și iată produsul”.

Huang nu a dezvăluit prețul cipului, pe care compania îl numește „începutul unei noi ere a calculului”, dar a glumit că e „destul de scump”.

„GPU-urile Blackwell sunt motorul care alimentează această nouă revoluție industrială”, a spus el.

„Lucrând cu cele mai dinamice companii din lume, vom realiza promisiunea AI pentru fiecare industrie”.

Arhitectura GPU Blackwell prezintă șase tehnologii transformatoare pentru calcularea accelerată, care vor ajuta în procesarea datelor, simularea ingineriei, automatizarea designului electronic, proiectarea de medicamente asistată de computer, calculul cuantic și AI generativă – toate oportunitățile emergente ale industriei pentru NVIDIA.

Cipurile H100 actuale pot fi vândute cu peste 40.000 de dolari bucata. În mijlocul penuriilor precipitate de problemele de aprovizionare din timpul pandemiei, giganții tehnologici se zbat să facă rost de cipuri. Mark Zuckerberg vrea să strângă aproximativ 350.000 de cipuri Nvidia H100 până la sfârșitul anului.

Drept rezultat, vânzările Nvidia sunt în creștere. În ședința din februarie, Nvidia a raportat venituri trimestriale de 22,1 miliarde de dolari. Cu toate acestea, compania a întâmpinat dificultăți în China din cauza controalelor stricte privind exporturile.

Și alți giganți tehnologici – inclusiv Meta, Microsoft, Google și AMD – se pregătesc să lanseze cipuri rivale.

Citește și