• Studiul publicat în Nature Medicine explică cum a fost tratat primul pacient cu Parkinson.
  • Neuroproteza vizează zona coloanei vertebrale pentru activarea mușchilor picioarelor în timpul mersului.
  • Tulburările mersului apar la aproximativ 90% dintre persoanele care se află într-un stadiu avansat de Parkinson.

Un bolnav de Parkinson de 25 de ani merge din nou datorită unei proteze neuronale. Cercetători de la Universitatea din Bordeaux i-au stimulat măduva spinării și astfel au reușit să-i ofere bărbatului o autonomie de care nu visa să se mai bucure vreodată.

Bărbatul nu a învins boala de tot, dar se poate bucura de viață. Când avea 36 de ani a început să aibă probleme cu mișcarea, coordonarea. Tremura și a fost diagnosticat foarte devreme cu Parkinson. La începutul secolului a avut un dublu implant cerebral. I s-a instalat un generator de dopamină, un neurotransmițător cheie în organizarea mișcării și un stimulator cerebral profund în partea creierului care ar trebui să producă dopamină în mod natural.

După o perioadă de acomodare, bărbatul a început să aibă din nou probleme și să cadă din cauza lipsei de coordonare. De doi ani se bucură de o oarecare autonomie pentru că are implantată o neuroproteză și, datorită acesteia, nu îl mai sperie nici măcar scările.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și câteva institute medicale din zonă au creat o neuroproteză menită să corecteze aceste tulburări de deplasare, asociate cu boala Parkinson. După o procedură neurochirurgicală, bărbatul a fost echipat cu neuroproteza plasată pe șira spinării.

Citește și: