VIDEO. O proteză neuronală elimină efectele bolii Parkinson. Cum i-au redat cercetătorii autonomia mișcării unui bărbat după 25 de ani de tulburări

Un bolnav de Parkinson de 25 de ani merge din nou datorită unei proteze neuronale. Cercetători de la Universitatea din Bordeaux i-au stimulat măduva spinării și astfel au reușit să-i ofere bărbatului o autonomie de care nu visa să se mai bucure vreodată.

Bărbatul nu a învins boala de tot, dar se poate bucura de viață. Când avea 36 de ani a început să aibă probleme cu mișcarea, coordonarea. Tremura și a fost diagnosticat foarte devreme cu Parkinson. La începutul secolului a avut un dublu implant cerebral. I s-a instalat un generator de dopamină, un neurotransmițător cheie în organizarea mișcării și un stimulator cerebral profund în partea creierului care ar trebui să producă dopamină în mod natural.

După o perioadă de acomodare, bărbatul a început să aibă din nou probleme și să cadă din cauza lipsei de coordonare. De doi ani se bucură de o oarecare autonomie pentru că are implantată o neuroproteză și, datorită acesteia, nu îl mai sperie nici măcar scările.

Cercetătorii de la Universitatea din Bordeaux și câteva institute medicale din zonă au creat o neuroproteză menită să corecteze aceste tulburări de deplasare, asociate cu boala Parkinson. După o procedură neurochirurgicală, bărbatul a fost echipat cu neuroproteza plasată pe șira spinării.

Citește și:

Exit mobile version