• SpaceX a lansat Falcon 9, din cadrul misiunii Transporter-8.
  • Misiunea Transporter 8 este un zbor de tip „rideshare” cu 72 de microsateliți și nanosateliți .
  • Transporter-8 este cea de-a opta misiune SpaceX.

SpaceX a lansat Falcon 9, din cadrul misiunii „Transporter-8”. Racheta a decolat de la baza spațială din Vandenberg, California, scrie Space.com. Fereastra de lansare de 57 de minute s-a deschis la ora 00:35. Misiunea Transporter 8 este un zbor de tip „rideshare” cu 72 de microsateliți și nanosateliți de mici dimensiuni pentru clienți comerciali și guvernamentali.

„Transporter-8” este a doua misiune a SpaceX într-un interval de 14 ore. La începutul acestei dimineți, compania a lansat 52 dintre sateliții săi de internet Starlink pe orbită de la Stația Forțelor Spațiale Cape Canaveral din Florida.

Treapta superioară a rachetei va continua să tragă în aer cele 72 de încărcături, care includ „cuburi-sateliți, microsateliți, o capsulă de reintrare și vehicule de transfer orbital care transportă nave spațiale care vor fi desfășurate ulterior”, potrivit descrierii misiunii.

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE

La bordul rachetei Falcon 9 se află și ROM-2, un cub cu latura de 5 cm, care are ca principală misiune observarea Pământului. Acesta este proiectat și construit de elevii Liceului Internațional de Informatică București (echipa RomSpace) și a fost testat în laboratoarele Politehnicii din Madrid și integrat pe lansator de compania britanică Alba Orbital.

Este echipat cu o cameră de 2 megapixeli și cu senzori care vor culege date din spațiu, din atmosfera terestră și de la suprafața Pămîntului. După ce racheta Falcon 9 va ajunge pe orbită, ROM-2 va aștepta la bordul ei între 7 și 14 zile până când va fi eliberat în spațiu.

Transporter-8 este cea de-a opta misiune dedicată de SpaceX pentru rideshare de sateliți mici. În acest zbor vor fi 72 de încărcături utile, inclusiv CubeSats, MicroSats, o capsulă de reintrare și vehicule de transfer orbital care transportă nave spațiale care vor fi desfășurate ulterior.

Vezi aici lansarea:

Citește și: