• Cu o suprafață de doar 16 kilometri pătrați, este mai mică de jumătate din cea a Manhattanului, dar cu o cultură impresionantă.
  • Insula Saadiyat este o destinație de vacanță perfectă.
  • Situată în Golful Persic, la nord de centrul orașului Abu Dhabi, insula Saadiyat combină natura, cultura, bucătăria și calmul.

Cu o suprafață de doar 16 kilometri pătrați, este mai mică de jumătate din cea a Manhattanului, dar cu o cultură de clasă mondială, o natură intactă și o mulțime de activități disponibile, Insula Saadiyat este o destinație de vacanță perfectă.

Situată în Golful Persic, la nord de centrul orașului Abu Dhabi, insula Saadiyat combină natura, cultura, bucătăria și calmul – deși, dacă ești dornic de adrenalină și petreceri, pe insula poți găsi și asta. Nu e de mirare că numele său arab se traduce prin „Insula fericirii”, scrie CNN.

Delfini dincolo de dune

În timp ce Abu Dhabi în sine găzduiește o arhitectură contemporană superbă, Saadiyat – la 20 de minute de mers cu mașina de centrul orașului și de Aeroportul Internațional Abu Dhabi – este un tărâm al minunilor naturale, mărginit de mici dune de nisip.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Delfinii cu bot și delfinii cu cocoașă din Indo-Pacific sunt vizitatori obișnuiți ai apelor limpezi ale insulei. Lor li se alătură adesea broaștele țestoase Hawksbill, pe cale de dispariție, care cuibăresc pe dunele de pe plaja de 8,5 km a Saadiyat din martie până în iunie. Fiecare cuib poate găzdui aproximativ 100 de ouă – deși doar una din 1.000 de țestoase Hawksbill ajunge la vârsta adultă. Trotuarele înălțate le protejează de vizitatorii de pe plajă – parte a unui proiect de conservare condus de Jumeirah at Saadiyat Island Resort și de biologul său marin intern.

Gazele pe terenul de golf

Fauna sălbatică nu se află doar în apă. Vulpile roșii arabe și păuni se numără printre rezidenții mai sălbatici ai insulei, în timp ce jucătorii de la Saadiyat Beach Golf Club trebuie adesea să își sincronizeze loviturile între mișcările gazelelor arabe.

Peste 300 de specii de păsări sunt numărate în Abu Dhabi în fiecare an. Saadiyat Beach Golf Club a fost desemnat sanctuar certificat de Audubon Cooperative Sanctuary – ceea ce înseamnă că pune în valoare zonele naturale și habitatele faunei sălbatice, minimizând în același timp impactul potențial dăunător al unui teren de golf. Datorită, în parte, practicilor de management de mediu ale clubului, peste 150 de specii diferite de păsări pot fi văzute pe teren și în jurul acestuia.
Privind în viitor, Muzeul de Istorie Naturală din Abu Dhabi urmează să se deschidă până în 2025 în districtul cultural din Saadiyat – zona desemnată dedicată artelor, patrimoniului și culturii, cu șapte muzee de clasă mondială și centre de arte interpretative.

O instalație vastă, de aproape 400 de metri pătrați, cu instituții de predare și de cercetare atașate, noua construcție va expune unele dintre cele mai rare și mai prețioase specimene găsite pe Pământ, de la meteoriți la un schelet de T-Rex.

Plaja certificată Blue Flag

Un alt participant la proiectul de conservare a broaștelor țestoase este Saadiyat Beach Club, un refugiu pe malul oceanului, cu o plajă certificată Blue Flag – despre care se spune că este una dintre cele mai bune din Orientul Mijlociu pentru divertisment și petrecăreți.

Piscinele în aer liber, perfecte pentru postări pe Instagram, sunt înconjurate de cabane și șezlonguri, în timp ce DJ-ul cântă alături de muzicieni live de jazz și R&B pe tot parcursul zilei. O sală de gimnastică, un spa și o saună îi ajută pe membri să se mențină în formă.

Există un restaurant mediteranean, Safina, în timp ce Cabana 9 servește mâncăruri arabe și are și un lounge shisha.

Deschis pe tot parcursul anului, Saadiyat Beach Golf Club găzduiește un teren de golf cu 18 găuri semnat de Gary Player. Player însuși – legendarul jucător de golf sud-african – a găzduit, de asemenea, în anii trecuți, turnee invitaționale de caritate.

Atunci când se joacă de pe tee-urile negre opționale, terenul devine cel mai lung din Emiratele Arabe Unite, cu 7.784 de metri – este și mai descurajant datorită multiplelor capcane de nisip.

Cu toate acestea, antrenorii cu o vastă experiență și plasarea generoasă a popicelelor garantează că toată lumea se va distra, indiferent de nivelul lor.

În jurul lumii cu 50 de mese

Cu vedere la o plajă lungă de nisip alb și la apele limpezi ale Golfului, cartierul de coastă Mamsha Al Saadiyat are o promenadă spectaculoasă pe malul apei. Mâncatul în oraș este, desigur, una dintre activitățile preferate în EAU, iar aici există o mulțime de opțiuni. Cafeaua și mâncărurile sănătoase, precum somonul afumat în sos tataki și smochinele și burrata pe pâine plată zaatar, sunt la ordinea zilei în locuri precum Ten 11 Beach și Cafe Artea. Beirut Sur Mer servește mâncăruri libaneze clasice pe o coloană sonoră de muzică populară din țară.

Pizza în stil roman, preparată dintr-un aluat de aluat acru vechi de 50 de ani, este atracția la trattoria italiană Antonia, în timp ce Black Tap Craft Burgers & Shakes promite mâncăruri adevărate din New York. Și mai este și restaurantul japonez contemporan NIRI, care are sushi, plus carne de vită wagyu și homar care se prepară pe grătarul robata.

Cultură demnă de Luvru

Inaugurat în 2017, The Louvre Abu Dhabi este cel mai mare proiect cultural francez în străinătate. Exponatele sale remarcabile sunt găzduite într-un spectacol arhitectural realizat de Jean Nouvel, laureat al Premiului Pritzker pentru arhitectură.

Muzeul îi poartă pe vizitatori într-o călătorie cronologică prin civilizația globală, din preistorie până în prezent. Colecția permanentă de 700 de comori include amfore antice grecești, bijuterii romane din aur, porțelanuri chinezești și picturi ale unor artiști precum Bellini și Manet. Aceasta este completată de alte 300 de piese împrumutate anual de alte muzee din întreaga lume, inclusiv 100 de la Louvre din Paris.

Citește și