• Acest lucru poate fi făcut de Dennis DeGray care, în urmă cu peste 15 ani, a fost paralizat în urma unui accident.
  • În anul 2016, Henderson a deschis craniul lui DeGray și, în cortexul acestuia, a implantat două rețele de electrozi de mici dimensiuni.
  • Fiecare matrice dispunea de 100 de mici vârfuri metalice care erau responsabile pentru înregistrarea impulsurilor electrice care treceau de-a lungul a aproximativ câteva sute de neuroni din cortexul motor.

Știința avansează pe zi ce trece și o nouă descoperire a fost făcută publică: implanturile din creierul unei persoane paralizate îi permit acesteia să controleze, spre exemplu, un computer.

Acest lucru poate fi făcut de Dennis DeGray care, în urmă cu peste 15 ani, a fost paralizat în urma unui accident. Acum, implanturile din creierul său îi permit să aibă o aparență de control asupra computerelor.

„Sunt cât se poate de rănit și nu sunt conectat la un ventilator”, a spus Dennis Gray, pentru The New York Times, în urma unei accidentări care l-a paralizat permanent de la claviculă în jos.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

După mai mulți ani, acesta s-a întâlnit cu Henderson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Stanford. În urma discuțiilor pe care cei doi le-au avut, Henderson i-a spus că el și echipa sa de cercetători au reușit să creeze o interfață creier-computer.

Aceasta permitea o conexiune experimentală între creierul unei persoane și un dispozitiv extern, precum o dronă sau un computer, ce poate fi controlat cu mintea.

Implanturile în cortex i-au fost făcute în urmă cu șase ani

În anul 2016, Henderson a deschis craniul lui DeGray și, în cortexul acestuia, a implantat două rețele de electrozi de mici dimensiuni.

Fiecare matrice dispunea de 100 de mici vârfuri metalice care erau responsabile pentru înregistrarea impulsurilor electrice care treceau de-a lungul a aproximativ câteva sute de neuroni din cortexul motor.

După ce perioada de recuperare s-a încheiat, lui DeGay i s-a dat o sarcină. Acesta a trebuit să deplaseze un cursor spre unul din punctele albe de pe un ecran, folosindu-se doar de puterea propriei minți.

Rezultatul a fost unul peste așteptări: în aproximativ jumătate de minut, DeGray a preluat controlul cursorului și a ajuns la primul punct luminos de pe ecran.