• Joi, cerul de deasupra orașului Exmouth din Australia de Vest s-a întunecat timp de aproximativ 60 de secunde.
  • Unii au văzut o eclipsă totală de Soare.
  • Alții au văzut ceea ce se numește eclipsă solară inelară – când Luna este prea mică pentru a bloca complet Soarele.

Eclipsa solară rară a încântat mii de oameni care s-au adunat într-un oraș izolat din Australia pentru a o vedea din cel mai bun punct de observație de pe Pământ, scrie BBC. Joi, cerul de deasupra orașului Exmouth din Australia de Vest s-a întunecat timp de aproximativ 60 de secunde, când Luna a proiectat o umbră de 40 km lățime deasupra zonei.

Eclipsa totală de Soare a făcut parte dintr-o eclipsă hibridă rară, care are loc doar de câteva ori pe secol. Eclipse parțiale au fost vizibile și în alte părți ale regiunii Asia-Pacific. Această eclipsă a început în Oceanul Indian la răsăritul soarelui și se încheie la apusul soarelui în Pacific, observatorii aflați în diferite puncte de pe traseul eclipsei putând să vadă fazele sale diferite – sau hibride.

Unii au văzut o eclipsă totală de Soare. Alții au văzut ceea ce se numește eclipsă solară inelară – când Luna este prea mică pentru a bloca complet Soarele – sau eclipsă parțială. Persoanele care locuiesc în Australia de Vest, Timorul de Est și Papua de Vest au avut cele mai bune priveliști.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Orașul turistic de pe marginea recifului – la 1.200 de kilometri la nord de Perth – găzduiește în mod normal puțin sub 3.000 de persoane. Dar populația sa s-a mărit de șapte ori, odată cu toți cei care privesc stelele, care și-au făcut din acest loc o casă temporară. Turiștii și oamenii de știință care au călătorit la Exmouth s-au bucurat când temperatura a scăzut, cerul s-a întunecat și au ieșit stelele.

Unii au declarat presei locale că eclipsa a fost suprarealistă – ca un vis” – în timp ce alții au descris-o ca pe o experiență aproape religioasă”. Henry, care a călătorit din Statele Unite, a declarat pentru ABC News că a găsit-o uluitoare”.

Durează doar un minut, dar a părut că a durat mult timp. Nu mai poți vedea nimic altceva care să arate așa”, a spus el. Canadianul Tom Naber s-a emoționat în ciuda faptului că a fost a șaptea eclipsă văzută.

Trebuie să recunosc că am plâns un pic, a fost incredibil”, a declarat el pentru PerthNow. Ultima eclipsă solară hibridă a avut loc în noiembrie 2013, iar Nasa se așteaptă ca următoarea să aibă loc în 2031.

Citește și