• Marcând Ziua Pământului, 11 imagini impresionante dezvăluie animalele care sunt pe cale de dispariție pe planeta noastră.
  • Graeme Green a lansat cartea „The New Big 5”, publicată luna aceasta, invitând oamenii din întreaga lume să voteze online cele cinci animale preferate.
  • Termenul original se referea la cinci animale africane care erau considerate cele mai dorite trofee și cele mai periculoase animale de vânat.

Marcând Ziua Pământului, 11 imagini impresionante dezvăluie animalele care sunt pe cale de dispariție. O practică violentă înrădăcinată în colonialism este subminată, odată cu lansarea unei noi cărți care răstoarnă ideea de „Big 5”, scrie BBC.


Graeme Green a lansat cartea „The New Big 5”, publicată luna aceasta. În aprilie 2020, fotograful de faună sălbatică a lansat un proiect pentru a răsturna ideea de „Big 5” al vânătorii de trofee, invitând oamenii din întreaga lume să voteze online cele cinci animale preferate pentru a le fotografia și a le vedea în fotografii. New Big 5 al fotografiei de faună sălbatică, așa cum a fost decis prin votul publicului, sunt elefantul, ursul polar, leul, gorila și tigrul.

The Big 5

Termenul original se referea la cinci animale africane care erau considerate cele mai dorite trofee și cele mai periculoase animale de vânat: elefantul, rinocerul, bivolul, leul și leopardul. Dar, după cum scrie Green, „a fost interesant să realizăm cât de mulți oameni auziseră și utilizaseră termenul original Big 5 fără să știe ce înseamnă. Mulți au presupus că se referă la cele mai mari animale din Africa, uitând animale precum girafele și hipopotamii, care sunt mai mari decât leoparzii sau leii.”

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI
Broasca de torent cu pete, Parcul Santa Barbara, Ecuador, Lucas Bustamante; statutul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN): Pe cale de dispariție critică



Noua carte reunește 146 dintre cei mai mari fotografi cu animale sălbatice din lume, conservatori și susținători ai protecției naturii – inclusiv Dr. Jane Goodall, primatologul britanic care a petrecut mai mult de 60 de ani studiind cimpanzeii. Postfața ei se numește Hope in Dark Times (Speranță în vremuri întunecate).

Maimuță cu nasul roșu auriu, Rezervația naturală națională Foping, China de Qiang Zhang; statut IUCN: Pe cale de dispariție

„Oamenii mă întreabă adesea dacă am cu adevărat speranță pentru viitor”, scrie ea. „Cred că avem o fereastră de timp în care putem începe să vindecăm o parte din răul pe care l-am provocat și să încetinim încălzirea planetei. Dar numai dacă ne unim și acționăm acum.”

Cimpanzeu, Parcul Național Gombe Stream, Tanzania de Thomas D Mangelsen; statut IUCN: Pe cale de dispariție

Fotografiile au puterea de a crea legături între oameni și animale pe care altfel nu le-ar fi întâlnit niciodată, scrie Dr. Goodall. „Nu am văzut niciodată un urs polar sau un tigru în sălbăticie, dar am văzut atât de multe imagini, cum ar fi o mamă care se relaxează în timp ce puii ei se joacă în jurul ei, sau doi masculi tineri care se joacă în picioare, sau un tigru care se deplasează în liniște prin pădure. Iată de ce fotografiile sunt atât de importante. Pentru mulți oameni, doar prin astfel de imagini pot dezvolta un respect și o dragoste profundă pentru animalele din sălbăticie, deoarece nu au avut ocazia să petreacă timp cu ele.”

Leu african, Rezervația Tswalu Kalahari, Africa de Sud de Marcus Westberg; statut IUCN: Vulnerabil

Ursul polar

Urs polar, Parcul Național Wapusk, Manitoba, Canada de Hao Jiang; statut IUCN: Vulnerabil

„Viața unui urs polar este legată de gheața marină”, scrie Krista Wright, directorul executiv al Polar Bear International, în The New Big 5. „Gheața de mare este pentru ocean ceea ce este solul pentru o pădure. Ea formează baza lanțului trofic arctic. Canalele minuscule din gheață filtrează lumina, creând un mediu în care cresc algele, care hrănesc ceea ce unii dintre prietenii noștri din comunitatea științifică le place să numească micile creaturi ghemuite. Acestea, la rândul lor, hrănesc peștii, care la rândul lor hrănesc focile și balenele bogate în untură, care hrănesc urșii polari. A încerca să ne imaginăm un Arctic fără gheață este ca și cum am încerca să ne imaginăm o pădure tropicală fără copaci sau un ocean fără apă.”

Elefantul

Elefant african, Parcul Național Kruger, Africa de Sud de Berndt Weissenbacher; statut IUCN: Pe cale de dispariție

Numărul elefanților africani a ajuns cândva la peste 30 de milioane. În prezent, au mai rămas doar aproximativ 400.000. Potrivit profesorului Dawkins: „De fiecare dată când o specie dispare, în special o specie precum elefantul, se anihilează zeci de milioane de ani de cercetare și dezvoltare evolutivă într-o secundă.”

Elefant african, Parcul Național Zambezi Inferior, Zambia, de Marsel van Oosten; statut IUCN, Pe cale de dispariție

Leul

Leii africani, Naboisho Conservancy, Kenya de Graeme Green; statut IUCN: Vulnerabil

„Au mai rămas mai puțin de 20.000 de lei în sălbăticie”, scrie Dr. Moreangels Mbizah, fondatorul și directorul executiv al Wildlife Conservation Action, în The New Big 5. „În Africa, ei locuiesc în prezent mai puțin de 8% din aria lor de răspândire de odinioară. Deși leii au existat anterior și în multe alte țări, în afara Africii, leii pot fi găsiți astăzi în sălbăticie doar într-o singură locație: Parcul Național Gir din India.”

Gorile

„Gorilele ne fascinează de mult timp pentru că ne vedem pe noi înșine în ele”, scrie Dr. Tara Stoinski, președinte, CEO și director științific al Dian Fossey Gorilla Fund, în The New Big 5. „Atunci când petreci timp cu ele, nu poți să nu vezi atât de mult din comportamentul nostru reflectat înapoi. Ca și noi, au prieteni și dușmani. Formează relații care durează zeci de ani și își riscă viața pentru a-și apăra familiile.”

Gorila de munte, Parcul Național Vulcanii, Rwanda de Mark Edward Harris; statut IUCN: Pe cale de dispariție

Tigrul

Tigru de Bengal, Parcul Național Bandhavgarh, India de Thomas Vijayan; statut IUCN: Pe cale de dispariție

„Am avut nenumărate interacțiuni fascinante cu tigrii în junglele indiene în ultimii 30 de ani”, scrie Dr. Anish Andheria, președinte și CEO al Wildlife Conservation Trust, în The New Big 5. „Fiecare incident este gravat în mintea mea”. Dr. Andheria evidențiază succesul programului indian de conservare Project Tiger, care la începutul anilor 1970, a reușit imposibilul: alinierea guvernului și a comunităților locale într-o luptă pentru a aduce un carnivor mare înapoi de pe marginea prăpastiei”. Între 2006 și 2018, populația de tigri din India s-a dublat, de la puțin peste 1.400 la aproape 3.000 de exemplare.

Lamantini din Florida, Florida, Statele Unite ale Americii de Gabby Salazar; statut IUCN: Vulnerabil

În ciuda urgenței crizei, există motive de speranță. Green își amintește cum, în ultimele decenii, două comunități ale căror povești le-a scris în calitate de jurnalist – în Amazonul peruvian și în regiunea Aysén din Chile – au reușit să respingă planurile companiilor energetice de a construi baraje care ar fi inundat sute de kilometri pătrați de teren, provocând strămutarea oamenilor și a vieții sălbatice.

Citește și