• Kilicdaroglu a făcut miercuri comentarii în care a acuzat guvernul că a permis intrarea în țară a unui număr exagerat de 10 milioane de migranți neregulamentari”.
  • Economistul a avertizat că numărul de migranți din Turcia, care are o populație de 85 de milioane de locuitori, ar putea ajunge la 30 de milioane.
  • Kilicdaroglu a mers mai departe joi, afirmând că Erdogan nu a protejat frontierele și onoarea Turciei”.

Liderul opoziției turce și candidat la președinție, Kemal Kilicdaroglu, a promis că va trimite acasă 10 milioane de refugiați” dacă va câștiga în turul doi al alegerilor din 28 mai, în timp ce trece la un ton mult mai anti-migranți pentru a încerca să câștige voturi și să-l învingă pe președintele Recep Tayyip Erdogan, scrie Al Jazeera.

Kilicdaroglu, candidatul unei alianțe de opoziție formată din șase partide, a făcut miercuri comentarii în care a acuzat guvernul că a permis intrarea în țară a unui număr exagerat de 10 milioane de migranți neregulamentari”. Economistul a avertizat că numărul de migranți din Turcia, care are o populație de 85 de milioane de locuitori, ar putea ajunge la 30 de milioane, fără a furniza însă nicio dovadă pentru cifrele pe care le-a citat.

Kilicdaroglu a mers mai departe joi, afirmând că Erdogan nu a protejat frontierele și onoarea [Turciei]”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Ați adus cu bună știință mai mult de 10 milioane de refugiați în această țară”, a spus Kilicdaroglu. O anunț aici – de îndată ce voi ajunge la putere, voi trimite toți refugiații acasă. Punct.”

Sirienii au început să fugă în Turcia și în alte națiuni începând din 2011, când președintele Bashar al-Assad a zdrobit o revoltă împotriva puterii sale și a provocat izbucnirea războiului. Turcia a primit mai mulți refugiați sirieni decât orice altă țară. Aproximativ 3,6 milioane sunt înregistrați în țară.

Turcii, în general, i-au primit bine pe refugiați la început, dar țara se confruntă acum cu o criză economică deoarece valoarea lirei s-a prăbușit și inflația a crescut vertiginos, ceea ce a dus la creșterea resentimentelor împotriva sirienilor și a altor populații de refugiați și migranți. Naționaliștii au profitat de criza economică și de politica relativ primitoare a Turciei față de refugiați pentru a ataca guvernul.

Comentariile lui Kilicdaroglu au declanșat dezbateri pe rețelele de socializare. Sami Hamdi, directorul general al International Interest, o firmă de risc politic axată pe Orientul Mijlociu, a scris pe Twitter că liderul Partidului Republican al Poporului (CHP) s-a întors la xenofobia naturală” a partidului său.

Citește și