- Lawrence spune că este devastator să te gândești la pierderea bruscă a controlului pe care l-au îndurat femeile afgane.
- „În prezent, ele nu au nicio autonomie în țara lor. Este atât de important pentru ele să li se ofere posibilitatea de a-și documenta propria poveste, în felul lor.”
- Filmul a fost realizat de Excellent Cadaver, compania de producție pe care Lawrence a înființat-o în 2018 împreună cu prietena ei Justine Ciarrocchi.
Documentarul Bread and Roses explorează viața de zi cu zi a trei femei din Afganistan în săptămânile care au urmat preluării puterii. Producătoarea este actrița câștigătoare a premiului Oscar, Jennifer Lawrence, care explică pentru BBC de ce acest film este atât de semnificativ pentru ea. „Inima mea bătea atât de repede când le priveam pe aceste femei sfidând talibanii”, spune Lawrence. „Nu vezi această latură a poveștii, femeile care ripostează, la știri în fiecare zi și este o parte importantă a filmului nostru și a poveștilor acestor femei”.
Advertisment
Lawrence spune că este devastator să te gândești la pierderea bruscă a controlului pe care l-au îndurat femeile afgane. „În prezent, ele nu au nicio autonomie în țara lor. Este atât de important pentru ele să li se ofere posibilitatea de a-și documenta propria poveste, în felul lor.” Filmul a fost realizat de Excellent Cadaver, compania de producție pe care Lawrence a înființat-o în 2018 împreună cu prietena ei Justine Ciarrocchi.
Femeile, filmate cu camerele ascunse
„Acest documentar s-a născut din emoție și necesitate”, spune Lawrence, care descrie că se simțea neajutorată și frustrată de ceea ce vedea la știri. Ciarrocchi spune că Lawrence „a avut o reacție imediată la căderea Kabulului în 2021, deoarece circumstanțele erau atât de grave pentru femei”. Atunci a spus: „Trebuie să oferim cuiva o platformă pentru a spune această poveste într-un mod semnificativ”.
Recomandări
Acel cineva a fost Sahra Mani, o documentaristă care a cofondat compania de producție independentă din Kabul, Afghan Doc House. Atât Lawrence, cât și Ciarrocchi vizionaseră documentarul ei, A Thousand Girls Like Me (O mie de fete ca mine), care prezintă o femeie afgană în vârstă de 23 de ani care apare la televiziunea națională pentru a denunța abuzurile sexuale comise de tatăl ei, după ce a fost ignorată de familie și de poliție.
Ciarrocchi a luat legătura cu Mani, care a spus că a început deja un proiect, urmărind trei femei din țară în timp ce încercau să își stabilească un fel de autonomie în lunile care au urmat preluării puterii de către talibani, în timp ce fetele și femeile erau excluse din universități și școli.
Mani a filmat cu ajutorul unor camere ascunse și le-a cerut chiar femeilor să se filmeze pe ele însele în casele de refugiu cu prietenii și familiile lor. O altă secvență surprinde o întâlnire secretă într-un subsol fără ferestre, pe o stradă laterală din Kabul. Mai mult de o duzină de femei stau așezate în rânduri de birouri și scaune, aranjate ca într-o sală de clasă improvizată. Aburul se ridică din băuturile din paharele lor de plastic.
Nu se cunosc între ele, dar toate fac parte din diferite grupuri care au protestat după ce talibanii au recucerit Afganistanul în august 2021. Una dintre femei, o dentistă pe nume Zahra, l-a condus pe spectator la această întâlnire secretă. Când vorbește grupului, ea își amintește despre cum purta tocuri înalte și parfum și cum mergea în parc cu prietenele ei. Femeile din jurul ei zâmbesc.
Apoi, o scriitoare pe nume Vahideh începe să vorbească. „Femeile trebuie să își scrie propria istorie”, spune Vahideh cu pasiune grupului, spre murmure de acord. „Femeile nu sunt sărbătorite așa cum se cuvine în întreaga lume.” Mani era foarte conștient de provocările pe care le presupune filmarea în astfel de situații private și periculoase.
Citește și:
- Liderii G7 solicită dezvoltarea și adoptarea unor standarde tehnice internaționale pentru inteligența artificială
- Rishi Sunak: „China reprezintă cea mai mare provocare a epocii noastre la adresa securității și prosperității globale”
- Cel puțin 12 persoane au murit în urma unei busculade pe un stadion din El Salvador: „A fost o avalanșă de fani care au sărit baricadele”
Partenerii noștri