• Aproximativ 170 de polițiști au luat parte la raidurile de miercuri în apartamente și alte clădiri din Berlin, Bavaria, Dresda, Hamburg.
  • Cei șapte suspecți sunt acuzați că au organizat o campanie pentru a colecta fonduri pentru finanțarea „altor acte criminale”.
  • Poliția și procurorii au spus că raidurile au avut ca scop stabilirea structurii de membri ai Last Generation.

Poliția germană a desfășurat raiduri în șapte state într-o anchetă asupra activiștilor pentru schimbările climatice suspectați că au format sau susțin un grup criminal din cauza activităților lor controversate. Șapte persoane cu vârste cuprinse între 22 și 38 de ani sunt suspectate. Nu au fost efectuate arestări, anunță BBC.

De luni de zile Ultima Generație (Generația Letzte) a perturbat traficul în orașele germane și a făcut infracțiuni precum aruncarea piureului de cartofi într-o lucrare de artă. Cancelarul Olaf Scholz a numit campania lor drept „complet nebună”.

Aproximativ 170 de polițiști au luat parte la raidurile de miercuri în apartamente și alte clădiri din Berlin, Bavaria, Dresda, Hamburg și în alte părți, închizând site-ul web al grupului și înghețând două conturi. Cei șapte suspecți sunt acuzați că au organizat o campanie pentru a colecta fonduri de cel puțin 1,4 milioane de euro, în principal pentru finanțarea „altor acte criminale”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Poliția și procurorii au spus că raidurile au avut ca scop stabilirea structurii de membri ai Last Generation. Doi dintre activiștii anchetați sunt suspectați că au încercat anul trecut să saboteze o conductă de petrol care traversează Alpii, de la coasta italiană de la Trieste la Ingolstadt.

Un alt grup de acțiune pentru schimbările climatice, Ende Gelände, s-a plâns că raidurile vizează persoane care încearcă să „tragă alarma cu privire la criza climatică, mai degrabă pe cei responsabili pentru aceasta”. Ultima generație militează pentru o limită de viteză pe autostrăzi de 100 km/h și săptămâna trecută a blocat 12 străzi din Berlin, lipindu-se de drum sau de mașini.

Grupul a jucat un rol cheie în protestele față de extinderea unei mine de cărbune deschise în satul Lützerath în ianuarie, unde militanta Greta Thunberg a fost reținută pentru scurt timp.

Citește și: