- Se consideră că o țară se află în recesiune atunci când economia sa se contractă timp de două perioade consecutive.
- „Inflația l-a făcut pe consumatorul german să cadă în genunchi”, a declarat Andreas Scheuerle, analist la DekaBank.
- Rata inflației din Germania s-a situat la 7,2% în aprilie, peste media zonei euro.
Prețurile au început să crească în Germania, mai ales în cazul alimentelor, îmbrăcămintei și mobilierului. Comenzile industriale sunt, de asemenea, mai slabe, reflectând impactul prețurilor mai mari la energie asupra întreprinderilor, scrie CNN.
Advertisment
„Persistența creșterilor mari de prețuri a continuat să fie o povară pentru economia germană la începutul anului”, a declarat agenția federală de statistică Destatis. Cu toate acestea, cifrele revizuite au arătat despere cheltuielile gospodăriilor că au fost cu 1,2% mai mici decât în trimestrul precedent. Cheltuielile guvernamentale au fost cu 4,9% mai mici, iar vânzările de mașini au scăzut, de asemenea, după ce subvențiile guvernamentale pentru automobile electrice și hibride au fost reduse.
Recesiunea a fost mai puțin severă decât prevăzuseră unii, având în vedere că Germania depindea de energia rusească. O iarnă blândă și redeschiderea economiei Chinei, au ajutat la atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie. PIB-ul a scăzut cu 0,3% în primele trei luni ale anului.
Recomandări
Investițiile din sectorul privat și exporturile au crescut, dar acest lucru nu a fost suficient pentru a scoate Germania din „zona de pericol” a recesiunii, au declarat analiștii. FMI a prezis că Germania va fi cea mai slabă dintre economiile avansate ale lumii, cu o contracție de 0,1% în acest an.
Citește și:
- Adrian Sârbu: Iohannis a inventat democraţia de rotativă doar ca să ţină PNL la putere
- Bogdan Manea, liderul FSLI Dolj: „Miniștrii ne-au zis că nu au altă soluție pentru noi. Se tem că vor pierde banii din PNRR”
- Adrian Sârbu: Simţim româneşte în ritm de manele
Partenerii noștri