• Tirurile de rachete ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) au ucis atât civili israelieni, cât și palestinieni.
  • Amnesty solicită Curții Penale Internaționale să investigheze aceste crime.
  • Treizeci și patru de palestinieni și un israelian au fost uciși în ultima rundă de lupte transfrontaliere.

Crimele de război au fost posibil săvârșite în timpul luptei de luna trecută dintre Israel și militanții palestinieni din Fâșia Gaza, spune Amnesty International, informează BBC.

Un raport al grupului pentru drepturile omului arată că forțele israeliene au efectuat lovituri aeriene aparent disproporționate care au ucis civili palestinieni. De asemenea, se mai spune că tirurile de rachete ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) au ucis atât civili israelieni, cât și palestinieni.

Amnesty solicită Curții Penale Internaționale să investigheze. Forțele de Apărare Israelului (IDF) au declarat că a funcționat în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional și au făcut eforturi pentru a minimiza daunele aduse civililor, care nu erau impuse de lege.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Treizeci și patru de palestinieni și un israelian au fost uciși în ultima rundă de lupte transfrontaliere, care a izbucnit la 9 mai și s-a încheiat cinci zile mai târziu cu o încetare a focului intermediată de egipteni.

A început când avioanele de război israeliene au efectuat lovituri aeriene peste noapte care au ucis trei comandanți înalți ai aripii militare a PIJ în casele lor, precum și 10 civili, inclusiv rude și vecini ai bărbaților.

Amnesty International a spus că aruncarea bombelor ghidate cu precizie asupra zonelor dens populate, când familiile dormeau, sugerează „că cei care au planificat și autorizat atacurile au anticipat – și probabil că au ignorat – prejudiciul disproporționat adus civililor”. „Lansarea intenționată a unor atacuri disproporționate… este o crimă de război”, a avertizat.

IDF a spus că în timpul luptei care au urmat, aeronavele sale au lovit peste 400 de ținte militare aparținând PIJ și au ucis alți trei comandanți superiori ai aripii sale militare, pe care i-a acuzat pentru tragerea a zeci de rachete și mortiere asupra Israelului în săptămâna precedentă.

Amnesty a investigat nouă atacuri

Amnesty a investigat nouă lovituri, inclusiv cele care i-au vizat pe cei trei comandanți PIJ în casele lor. IDF a declarat că „a făcut numeroase eforturi pentru a minimiza daunele aduse populației civile din Fâșia Gaza, inclusiv prin amânarea și chiar anularea atacurilor planificate atunci când a fost identificată prezența neașteptată a civililor”.

„IDF a efectuat atacuri numai după o evaluare în timp real înainte de atac, conform căreia daunele colaterale preconizate asupra civililor și proprietăților civile nu vor fi excesive în raport cu avantajul militar anticipat în atac, conform informațiilor pe care le avea în circumstanțe”, a adăugat acesta.

Amnesty a mai spus că „a identificat un model de distrugere extinsă de proprietăți” în Gaza, ca urmare a atacurilor israeliene, care „nu au îndeplinit excepțiile conform cărora atacarea caselor și a altor bunuri civile ar fi justificată”. Acesta a citat vizarea, la 13 mai, a unei clădiri cu patru etaje din tabăra de refugiați Jabaliya, care găzduia 42 de persoane din familia extinsă Nabhan.

Citește și