• Jumătate dintre americani cred că fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a primit tratament preferențial din partea procurorilor.
  • Hunter Biden a pledat vinovat pentru acuzații fiscale, dar a evitat o condamnare pentru posesie de arme.
  • Cei mai mulți respondenți au declarat că acest caz nu le va afecta probabilitatea de a vota pentru Joe Biden anul viitor, când acesta va candida pentru funcția de președinte al SUA.

Jumătate dintre americani cred că fiul președintelui american Joe Biden, Hunter Biden, a primit un tratament preferențial din partea procurorilor care au ajuns la un acord prin care tânărul Biden a pledat vinovat pentru acuzații fiscale, dar a evitat o condamnare pentru posesie de arme, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Sondajul, care s-a încheiat miercuri, a arătat că americanii sunt împărțiți în funcție de partizanat în ceea ce privește opiniile lor despre acest caz, 75% dintre republicani considerând că a fost vorba de un tratament preferențial, față de doar 33% dintre democrați, scrie Reuters.

Cei mai mulți respondenți au declarat că acest caz nu le va afecta probabilitatea de a vota pentru Joe Biden anul viitor, când acesta va candida pentru funcția de președinte al SUA. Procurorul David Weiss, un procuror federal numit de fostul președinte republican Donald Trump, a declarat marți că Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a fost de acord să pledeze vinovat la două acuzații minore de neplata cu bună știință a impozitului pe venit și să încheie un acord care ar putea evita o condamnare pentru o acuzație legată de arme de foc.

Recomandări

RADU MAZĂRE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT
ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE

Ce spune Trump despre cazul lui Hunter Biden

Trump și aliații săi republicani au acuzat că acordul de recunoaștere a vinovăției echivalează cu un tratament special pentru fiul lui Biden. Weiss a fost unul dintre cei câțiva procurori numiți de Trump cărora Biden le-a cerut să rămână în funcție după ce a preluat mandatul în ianuarie 2021, pentru a evita aparența de manipulare în anchete sensibile din punct de vedere politic. Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant pentru companii străine, bancher de investiții și artist și a detaliat în mod public luptele sale cu abuzul de substanțe.

El va avea o primă înfățișare la tribunalul federal din Delaware pe 26 iulie, se arată într-un dosar judiciar depus miercuri. Potrivit documentelor depuse în instanță, Hunter Biden a primit venituri impozabile de peste 1,5 milioane de dolari în 2017 și în 2018, dar nu a plătit impozit pe venit în acei ani, deși datora peste 100.000 de dolari.

El este, de asemenea, acuzat de deținerea ilegală a unei arme de foc în perioada cuprinsă între 12 octombrie și 23 octombrie 2018, când folosea și era dependent de o substanță controlată. Pentru această acuzație, el a încheiat un acord de diversiune înainte de proces, o alternativă la urmărirea penală care este uneori folosită pentru a permite inculpaților să evite închisoarea sau o condamnare penală.

Sondajul Reuters/Ipsos a intervievat 1.004 adulți americani la nivel național.

Citește și: