• Preţurile locuinţelor din Marea Britanie scad în cel mai rapid ritm din 2011 încoace.
  • Costul mediu al unei locuinţe în UK a scăzut cu 2,6% în iunie faţă de anul precedent.
  • UK este una dintre cele mai importante piețe real estate din lume.

Semnele unei furtuni imobiliare încep să se adune rapid: Preţul locuinţelor din Marea Britanie s-a prăbuşit la minimul ultimilor 10 ani. UK este una dintre cele mai importante piețe real estate din lume. Iar acum, costurile de împrumut, din ce în ce mai mari, i-au lăsat pe britanici fără şansa de a avea o casă. Și în România piața imobiliară a luat-o la vale.

Antoanela Comșa, președintele grupului Granvia Real Estate: Pentru orașele mici, unde tinerii părăsesc orașele, putem vedea niște scăderi de preț

Antoanela Comșa, președintele grupului Granvia Real Estate a vorbit la Aleph News: Ne putem aștepta la o scădere a tranzacților, dar sunt și proiecte puse în așteptare de către dezvoltatori. Avem o incertitudine fiscală, o lipsă acută de muncitori, prețuri în creștere și costuri de finațare foarte mari atât pentru dezvoltatori, cât și pentru clienții finali. Vom vedea anul acesta foarte puține tranzacții, în general tranzacții cu fonduri proprii și în general tranzacții de necesitate.”

În România a funcționat foarte bine în trecut și micul investior care strângea bani de avans, iar de restul de împrumuta de la bancă și făcea o investiție într-un imobil. Încasa chirie și plătea parte din rata bancară. Astăzi acest lucru nu se mai întâmplă pentru că avem costuri de finațare foarte mari mai ales pentru că avem legislația schimbată cu TVA-ul de 5%, poți achiziționa un singur imobil.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Eu nu prevăd o scădere a prețurilor pentru că cererea există, românii sunt obișnuiți să fie proprietari. În UK prețurile sunt foarte mari, iar majoritatea aleg chiria, în special în capitală. Pentru orașele mici, unde forța de muncă și tinerii părăsesc orașele, acolo putem vedea niște scăderi de preț.”

Dacă anul trecut vindeam 8-9 apartamente pe săptămână, acum am ajuns la 2-3 apartamente. Ceea ce vedem și faptul că lumea stă mai mult pe o tranzacție. Toată lumea se așteaptă la scăderi de prețuri.”

Majoritatea tranzacților s-au realizat pe apartamente de 3 camere. Este vorba de o necesitate de locuire. Pentru cei care nu au copii, este mult mai comod să stea în chirie pentru că e mai avantajos să plătească o chirie.”

Citește și