- Tranzacţiile au scăzut cu 20-30% față de anul trecut, lucările de construcții rezidențiale au scăzut cu 12% în prima jumătate a anului.
- Prețurile apartamentelor nu scad, la fel ca în anii 2009, 2010, 2011, ci sunt în creștere.
- Cristian Hostiuc: Faţă de criza anterioară, a apărut această clasă corporatistă a IT-iştilor, unde salariile au crescut exponenţial, şi care a susţinut şi susţine piaţa de achiziţii de apartamente.
Piața imobiliarelor este în cădere liberă: tranzacţiile imobiliare au scăzut cu până la 30%, s-a construit cu12% mai puțin în prima parte a anului, au fost acordate cu 20-30%, mai puține credite, proprietăţile stau mai mult pe piaţă la vânzare, iar numărul de vizite pentru o proprietate a scăzut chiar şi cu 50%. Cu toate astea, prețurile apartamentelor nu scad, la fel ca în anii 2009, 2010, 2011, ci sunt în creștere.
Advertisment
Directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, a făcut o analiză a motivelor pentru care nu ar trebui să ne mai așteptăm la o scădere a prețurilor pe piața de imobiliare.
Cursul valutar a fost stabil, salariile nu au fost tăiat, iar oamenii au reușit să își plătească ratele, majoritatea în lei acum, în ciuda creșterii ROBOR și IRCC.
Recomandări
Salariile s-au dublat sau chiar triplat în ultimii 15 ani, iar clasa corporatiștilor în IT a susţinut şi susţine piaţa de achiziţii de apartamente, românii au început să facă bani și pe bursă sau pe piața de crypto.
Și, față de criza anterioară, când s- a prăbușit și piața chiriilor, acum, din contră, a crescut.
Citește mai mult pe Ziarul Financiar
Citește și
Novak Djokovic se retrage din turneul Masters de la Toronto. De ce a luat tenismenul această decizie
Evacuări și de pe insula Corfu. Cinci regiuni din Grecia au risc maxim de incendii luni
Partenerii noștri