• Au explodat două stații GPL din județul Dâmbovița, localitatea Crevedia.
  • O persoană a murit și alte 58 au fost rănite în urma exploziei.
  • Cătălin Predoiu și Marcel Ciolacu spun că ,,vinovații vor plăti”.

UPDATE 03:47

„Într-un moment foarte greu, încep acest mesaj prin a transmite condoleanţe persoanelor îndurerate după tragicul incident din judeţul Dâmboviţa. Gândurile mele se îndreaptă şi spre oamenii care au fost răniţi, de asemenea spre curajoşii pompieri-salvatori, poliţişti şi jandarmi, care şi-au pus misiunea în slujba cetăţenilor mai presus de propria integritate fizică”, scrie pe Facebook Cătălin Predoiu.

,,Cei vinovaţi de producerea acestei tragedii trebuie să fie identificaţi pentru a răspunde conform legii”, încheie Predoiu.

UPDATE 03:00

La data de 26 august 2023, în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița s-au produs mai multe explozii la o stație GPL, eveniment soldat cu 58 de victime, după cum urmează:

Recomandări

ISRAELUL EVACUEAZĂ OAMENII
JOHNSON, DESPRE BOALA REGINEI
CÂND VOTEZI
CE E MUZICA PENTRU TINE?
TRUMP NAKED
HOP ȚOP LA CONCURS!

❗️ 8 victime după prima explozie, dintre care 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) și 7 persoane rănite ( 3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgență București, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

❗️50 de victime, după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgoviște, 47 persoane la unități sanitare din municipiul București, cu arsuri și traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 polițiști si 2 jandarmi).

La momentul raportării (ora 2:00), 54 persoane sunt internate în diverse secții ale unităților sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție :

❗ ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

❗️ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

❗ ISU PH – 3 autospeciale de stingere.

❗️1 elicopter SMURD
❗️ 9 echipaje SAJ Dâmbovița
❗️IGPR – 29 de polițiști;
❗️ IGJR – 30 de Jandarmi.

Totodată, pentru protecția cetățenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ 800 metri față de locul intervenției și au fost evacuați preventiv aproximativ 3.000 locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezența premierului României, Marcel Ciolacu, și a ministrului afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit și reprezentanți ai Ministerului Sănătății. Pe lângă aspectele operaționale destinate gestionării optime a acestei situației complexe, au fost operaționalizate și două linii TELVERDE, unde aparținătorii victimelor exploziei din județul Dâmbovița au putut afla informații despre starea celor afectați de acest nefericit eveniment.

Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecție Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgență a transferului pacienților puternic afectați, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arși.

Astfel, primii pacienți vor fi transferați cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze și altele, în vederea efectuării intervențiilor medicale de specialitate.

UPDATE 02:50

Primii doi pacienţi care beneficiază de Mecanismul European de Protecţie Civilă sunt cei doi pompieri internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Ei au fost transportaţi la Spitalul militar din Bruxelles cu o aeronavă MApN, de la ora 03:00.

Fiecare are arsuri pe aproximativ 50-60% din suprafaţa corpului.

O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române este organizată în această noapte, pentru transportul unor pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţã. Îmbarcarea primilor pacienţi în aeronava MApN este estimată pentru ora 03:00-03:30. Monitorizarea pacienţilor pe timpul zborului va fi realizatã de personal medical din cadrul SMURD şi al Bazei 90 Transport Aerian”, transmite MApN.

UPDATE 02:20

„Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”, spune Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

„Dacă nu se crea acel cordon şi se lăsa lumea, cum s-a făcut la Mihăileşti, astăzi ar fi fost o situaţie de nedescris. Cine a organizat perimetrul a făcut un lucru extraordinar, de fapt s-au salvat vieţi”, încheie Ciolacu.

Ciolacu a fost vizibil deranjat când a fost întrebat dacă staţia GPL la care au avut loc exploziile aparţine fiului unui primar PSD.

,,Dacă dumneavoastră credeţi că eu, preşedintele partidului, ştiu cu ce se ocupă copiii primarilor sau copiii membrilor sau ce membri au GPL, vă înşelaţi”, spune premierul Marcel Ciolacu, întrebat dacă staţia GPL la care au avut loc exploziile aparţine fiului unui primar PSD.

UPDATE 01:20

La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăți a fost eliminat. Echipajele operative acționează pentru lichidarea ultimelor focare.

UPDATE 0RA 01:00

La Crevedia acționează în prezent 10 autospeciale de stingere și o scară. Echipaje de intervenție vor rămâne la fașa locului. Focul este încă activ la șapte proprietăți, spune purtătorul de cuvânt al ISU Dâmbovița, Radu Popescu.

Acesta a precizat că pompierii care au fost răniți în a doua explozie erau la aproximativ 100 de metri de cisternă.

UPDATE 00:50

Patru răniți de la Crevedia vor fi transferați în Belgia. Se desfășoară discuții și cu Israel și Austria.

Cei doi pacienți care vor fi transferați în Belgia sunt pompieri, care în acest moment sunt intubați. În Italia, pacienții vor fi transferați la spitalul San Donato din Milano, care a mai preluat pacienți din România, spune Alexandru Rafila. Potrivit ministrul Sănătățiii, la nivelul instituției pe care o conduce a fost instituită o celulă de criză.

UPDATE 00:45

Primăria din Crevedia roagă locuitorii care nu au fost evacuați să rămână acasă. De asemenea, transmite că nu este nevoie de apă, pături sau fașă.

UPDATE 0RA 01:00

La Credevia acționează în prezent 10 autospeciale de stingere și o scară. Echipaje de intervenție vor rămâne la fașa locului. Focul este încă activ la șapte proprietăți, spune purtătorul de cuvânt al ISU Dâmbovița, Radu Popescu.

Acesta a precizat că pompierii care au fost răniți în a doua explozie erau la aproximativ 100 de metri de cisternă.

UPDATE 00:45

Primăria din Crevedia roagă locuitorii care nu au fost evacuați să rămână acasă. De asemenea, transmite că nu este nevoie de apă, pături sau fașă.

UPDATE 00:15

Firma care administrează stația GPL din Crevedia îi aparține fiului primarului din Caracal, Ionuț-Daniel Doldurea. Acesta face de 19 ani afanceri cu produse petroliere.

UPDATE ORA 00:10

În spitalele din București sunt internate în acest moment 46 de victime ale exploziilor care au avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa: 13 sunt la Spitalul Bagdasar Arseni, 4 la Spitalul de Arși, 28 la Floreasca, 1 la Elias. 8 pacienți sunt intubați. Cifrele vor fi actualizate pe măsură ce apar noi informații, transmite Ministerul Sănătății.

UPDATE ORA 23:50

Ministrul Alexandru Rafila a anunțat că sunt activate și spitalele militare. Sunt în jur de 60 de locuri la terapie intensivă cu aparate de vantilație, iar pentru marii arși nu sunt decât șase sau șapte paturi, a spus Rafila.

UPDATE 23:20. Declarațile lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu: „La Floreasca au fost duși cei cu răni grave, pacienții vor ajunge în Italia și Belgia. Totul va fi transparent, s-au făcut telefoane speciale, s-a luat legătura și cu Ministerul Mediului și cu aparținătorii. Ca să fie transferați trebuie stabilizați.”

Marcel Ciolacu: „La 8 ani de la Colectiv, România încă nu are niciun centru pentru marii Arși, deși se promit vreo patru de prin 2014.”

„A fost activat sistemul european de protecție civilă… mai mult ca sigur, în noaptea asta patru pacienți vor fi transferați în Italia și Belgia… vă ținem la curent, totul va fi transparent”, a declarat Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul a mai spus că decizia privind alte transferuri în străinătate vor fi luate ulterior, în funcție de evoluția stării de sănătate a celor răniți. „Trebuie să fie stabilizați ca să fie transferați”, a precizat Ciolacu.

UPDATE 23:10. Premierul Marcel Ciolacu va merge la Spitalul Floreasca

Premierul Marcel Ciolacu va merge de la MAI direct la Spitalul Floreasca, unde este internat și pompierul intubat. La spitalul militar din Bruxelles vor ajunge în această noapte 2 dintre pacienți.

UPDATE 23:05. MAI a activat o linie verde

Autoritățile au pus la dispoziție două numere de telefon pentru cetățenii din zonă, dacă vor să reclame simptomatologie în zilele următoare și pentru cei care caută informații despre rude sau cunoștințe afectate de explozii.

0212069397/0212069398 este linia verde pentru rudele victimelor.

UPDATE 22:55. Kaus Iohannis: Transmit condoleanțe familiilor

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat pe Facebook: „O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete.”

UPDATE 22:50. Ministerul Sănătății transmite situația victimelor

În clipa asta, situația victimelor este următoarea: Spitalul Bagdasar are 11 pacienți, dintre care trei sunt intubați, Spitalul Universitar are 4 pacienți, Spitalul de Arși are 4 pacienți, dintre care unul este intubat și Spitalul Floreasca are 27 pacienți, dintre care 4 sunt intubați.

UPDATE 22:40. Marcel CIolacu v-a participa la o celulă de criză la MAI

Premierul Marcel Ciolacu merge, sâmbătă seara, la celula de criză de la Ministerul Afacerilor de Interne, construită după explozia de la stația GPL de la Crevedia.

UPDATE 22:36. Mai există o cisternă care nu a explodat

Mai există o a altă cisternă care nu a explodat, oamenii sunt evacuați pe o rază de 700 de metri. Raed Arafat: „Populația a fost evacuată, a fost greu de controlat populația. La acest moment colegii vor continua să încerce să controleze situația.”

„Orice incendiu cu cisterne presupune acest scenariu (de explozie), de aceea se răcesc, de aceea intervin astfel pompierii”, a adăugat el.

UPDATE 22:32. S-a activat planul alb la Floreasca

Planul alb de interventie, care se activeaza in caz de catastrofa, este echivalentul planului rosu activat in cazul interventiei echipajelor de urgenta. Planul alb arata modul in care sunt alertati medicii, ce fel de cadre medicale din spital sunt chemate de acasa sau cine devine responsabil de trierea pacientilor care urmeaza sa fie adusi in spital. Fiecare unitate medicala are obligatia, prin lege, sa detina un asemenea pe plan, pe care sa il aplice in caz de evenimente cu victime multiple.

UPDATE 22:30. 12 spitale sunt pregătite să primească pacienți

Conducerea Ministerului Sănătății este în legătură permanentă cu toți managerii de spitale din București. 12 spitale din Capitală sunt deja pregătite să primească pacienți

UPDATE 22:15. Estimări privind calitatea aerului în urma exploziei

Ca urmare a exploziilor urmate de incendiu la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, până în prezent, stațiile din partea de nord a Bucureștiului nu au înregistrat valori crescute ale concentrațiilor de particule. Nici ceilalți poluanți nu înregistrează valori ridicate.

Specialiștii de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM analizează în timp real evoluția indicilor din stațiile de mCA. De asemenea, APM București a deplasat autolaboratorul în zona locuită din proximitatea exploziei, pentru determinări cât mai concludente.

Administratia Nationala de Meteorologie RA apreciază că în intervalul 26.08 ora 20:40 – 27.08 ora 06:00 direcția vântului va fi din sector est-nord-estic, cu viteze medii de 10…15 km/h și rafale în jurul a 30 km/h, astfel încât evoluția norului de fum va fi de dispersie și ușoară deplasare către vest-sud-vest. Cerul va fi mai mult senin.

UPDATE 22:00. Raed Arafat: Există 4 locuri libere in București pentru pacienții cu arsuri grave

Raed Arafat a declarat că: „A avut loc a doua explozie, datele sunt în dinamica, 26 pompieri sunt răniți și unul este în stare gravă”.

Raed Arafat spune că: „Cel care a murit a decedat din cauza unui infarct, nu are legătură cu incendiul. Nu este cineva ars”

„Există celulă activată la minister, dacă avem pacienți în stare critică fără loc, atunci solicităm ajutorul și îi transferăm în alte țări”

„Suntem în legătură cu ministerele, este convocată celula de coordonare, luam în calcul evacuarea pacienților în străinatate dacă e nevoie și există 4 locuri libere în București pentru pacienții cu arsuri grave, iar 3.000 de locuitori sunt evacuați pe o rază afectată de 1,4 km”, a adăugat Arafat.

UPDATE 21:30. Total mijloace angrenate în intervenție:

ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboți, 1 autospecială de stingere cu pulbere și azot, 1 autoscară, 1 punct medical avansat, 7 ambulanțe SMURD, 4 ambulanțe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN.

ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanțe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

ISU PH – 3 autospeciale de stingere.

UPDATE 21:00. Ministerul Sănătăţii: Şapte răniţi, dintre care patru în stare critică, şi un deces

Explozia care a avut loc vineri la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane, informează Ministerul Sănătăţii.

Victimele au ajuns la spitalele Floreasca, Universitar şi Bagdasar Arseni.

„Din informaţiile pe care le avem până în prezent s-au înregistrat şapte răniţi, dintre care patru sunt intubaţi, şi un deces. Cifrele sunt provizorii şi le vom actualiza pe măsură ce apar noi informaţii”, transmite Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 20:30. A avut loc a doua explozie

Explozia care a avut loc astăzi la o staţie GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, a produs rănirea mai multor persoane. Au intervenit echipaje ale Serviciilor de Ambulanță București Ilfov și Dâmbovița și SMURD, care au acordat asistență medicală de urgență și au transportat victimele la spitale de urgență din Capitală: Floreasca, Universitar și Bagdasar Arseni. Din informațiile pe care le avem până în prezent, s-au înregistrat 7 răniți (4 dintre aceștia sunt intubați) și un deces. Cifrele sunt provizorii și le vom actualiza pe măsură ce apar noi informații.

Știrea inițială

Explozie urmată de incendiu la o stație GPL din localitatea Crevedia, unde s-au transmis mesaje RO-ALERT pentru atenționarea localnicilor cu informația: „INCENDIU major cu degajări mari de fum produs la stația GPL din zona Crevedia”

Arderea se manifestă cu flacără violentă la 2 cisterne și o casă. Până la acest moment, 6 victime vor fi transportate la spital în București cu arsuri considerabile pe suprafața corpului. Totodată, 2 victime (atac de panică, vărsături) au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgențe din Dâmbovița/Târgoviște.

Forțe alocate: 4 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție la înălțime, 3 ambulanțe SMURD, 7 ambulanțe SAJ. În sprijinul ISU Dâmbovița au fost alocate și 10 autospeciale de stingere, 10 ambulanțe SMURD, 1 autospecială de intervenție la înălțime și 1 autospecială CBRN din cadrul ISU B-IF.

La locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 1A, în localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, a avut loc o explozie la o stație GPL. În urma evenimentului 5 persoane au fost rănite, urmând a fi investigate medical.

Circulația rutieră este blocată total pe DN 1A, fiind deviată prin localitatea Cocani. Se fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor comiterii evenimentului, iar la locul intervenției se deplasează și elicopterul SMURD.

Citește și: