• MAE Ucraina: o dronă rusească a căzut pe teritoriul României, avem dovezi, este inutil să negați.
  • MApN România infirmă în mod categoric ca drone rusești să fi căzut pe teritoriul național al României.
  • MAE România: Există riscul unor incidente la graniţă, dar deocamdată nu a fost cazul.

UPDATE – Politologul Thomas Jäger: România vrea să minimizeze incidentul

Ucraina raportează dovezi ale unei lovituri cu drone rusești pe pământul românesc. Bucureștiul neagă un astfel de incident pe teritoriul NATO. Pentru politologul Thomas Jäger, o eroare explozivă în regiune este doar o chestiune de timp. Intenția României în dosar a fost „ușor descifrată”, spune acesta. România negase că dronele rusești ar fi lovit teritoriul membrului UE și NATO.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Chiar dacă Ucraina a prezentat fotografii și un clip cu explozia de pe malul românesc al Dunării, pretinzând că este o dronă rusească Shahed 136, autoritățile românești nu investighează locul exploziei pentru a vedea despre ce este vorba, după ce Ministerul Apărării Naționale a infirmat categoric informațiile venite de la țara vecină.

Disputa dintre România și Ucraina a ajuns ieri în presa internațională. După ce Oleg Nikolenko, care este purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat ieri că o dronă Shahed 136 de producție iraniană a căzut și a explodat pe teritoriul României și a prezentat fotografii și clipuri, imediat, la scurt timp, Ministerul Român al Apărării a infirmat în mod categoric acest lucru. Momentan, nimeni nu s-a gândit să investigheze acel loc.

Recomandări

DE CE S-A PRĂBUȘIT ELICOPTERUL CU RAISI
CNN: HAGA CERE ARESTAREA LUI NETANYAHU
CE URMEAZĂ ÎN IRAN
TAYLOR SWIFT, ÎN SLUJBA DOMNULUI
SCARLET JOHANSSON CRITICĂ OPENAI
RAISI ȘI DELEGAȚIA AU MURIT

În zonă avem Poliția de Frontieră, Inspectorat de Situații de Urgență în județul Tulcea. „Când o țară vecină îți arată o explozie pe teritoriul tău, chiar dacă nu este o dronă, e bine să investighezi, să vezi dacă e cineva rănit, a murit cineva. Poate a explodat o stație GPL. Nimeni nu știe. Când e vorba de explozie, de regulă, cineva investighează acea situație”, a explicat Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității, la Aleph News.

Citește și