• Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării.
  • Președintele Klaus Iohannis anunțase în urmă cu o zi că nu a existat nicio dronă pe teritoriul României.
  • Klaus Iohannis găzduiește astăzi la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

UPDATE

Reprezentanții NATO au anunţat că monitorizează îndeaproape situația şi rămân în contact strâns cu România. Anunţul a fost făcut în urma incidentului din localitatea Plauru, în judeţul Tulcea, scrie Mediafax.

UPDATE

„În situaţia în care ne aflăm, situaţie de război la graniţă, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, azi avem altă situaţie decât ieri. Toată comunicarea a fost făcută cu bună credinţă în baza dovezilor pe care le-am avut (…) nu putem vorbi bazându-ne pe supoziţii”, a spus Klaus Iohannis despre comunicarea în cazul în cazul resturilor găsite la Plauru, judeţul Tulcea.

Şeful statului a mai spus că aliaţii NATO au fost informaţi despre evoluţia evenimentelor de la graniţa României.

Recomandări

UE COOPEREAZĂ CU MOLDOVA
FLACĂRA OLIMPICĂ AJUNGE LA CANNES
CÂȚI BANI FACI DIN YOUTUBE
PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE

UPDATE

Declarațiile președintelui Volodimir Zelenski, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări:

  • Suntem recunoscători pentru sprijinul acordat de România

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis, la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, la Palatul Cotroceni:

  • Am fost informat în timp real de minister și am solicitat o investigație de urgentă și profesionistă asupra originii componentelor, precum și asupra momentului și circumstanțelor în care au ajuns pe pământ românesc. Dacă se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă a Rusiei, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și constituie o încălcare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO.
  • Așa cum am mai menționat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.
  • O repet: în cadrul NATO suntem foarte bine apărați, iar România beneficiază de garanții de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră.
  • Aceste atacuri ale forțelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de granița românească. Suntem însă alerți și în contact permanent cu ceilalți aliați din NATO.
  • România va sprijini Ucraina în continuare

ȘTIREA INIȚIALĂ

Bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României, confirmă ministrul Apărării. Președintele Klaus Iohannis anunțase în urmă cu o zi că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

Angel Tâlvăr, ministrul Apărării: „Aseară, în jurul orei 18.00, am avut indicii că echipele noastre au găsit bucăți care pot fi identificate dintr-o dronă. Au mai fost găsite de-a lungul timpului bucăți dintr-o dronă Bayraktar în Marea Neagră. Există și posibilitatea ca bucățile să fie dintr-o dronă mai veche. Eu i-am furnizat președintelui României această informație (că n-a căzut nicio dronă) pentru că acestea erau informațiile de la acea oră. Se activează mecanismul de consultare cu NATO, MAE având o contribuție importantă”.

Citește și: