• În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație.
  • Programul prevede două achiziții de avioane F-35.
  • În primă fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o escadrilă (16 avioane).

Oficial, Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA. Suma destinată acestui program este de 6,5 miliarde de dolari. În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație.

Programul prevede două achiziții de avioane F-35. Astfel, în primă fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua – o escadrilă (16 avioane). Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

În același timp, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre). Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

În prezent, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia, iar o altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.

Citește și