• Punctele cuantice sunt, prin urmare, de cel mai mare beneficiu pentru umanitate”, a declarat comitetul Premiului Nobel în comunicatul de presă
  • Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la dezvoltarea de electronice flexibile, senzori minusculi, celule solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate”.
  • Premiul Nobel pentru chimie de anul trecut a fost câștigat de americanii Carolyn Bertozzi și Karl Barry Sharpless și de danezul Morten Peter Meldal pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Premiul Nobel pentru Chimie 2023 a fost acordat miercuri, 4 octombrie, lui Moungi Bawendi de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), Louis Brus de la Columbia University și Alexei Ekimov de la Nanocrystals Technology pentru cercetările lor privind descoperirea și dezvoltarea punctelor cuantice, nanoparticule atât de mici încât dimensiunea lor le determină proprietățile”.

Punctele cuantice, cunoscute și sub numele de puncte cuantice, sunt nanocristale semiconductoare, în general cu diametrul cuprins între 2 și 10 nanometri. Capabile să convertească un spectru de lumină care intră într-un spectru de frecvență energetică diferită, ele sunt utilizate în ecranele moderne de televiziune cu LED-uri, în panourile solare și în imagistica medicală, unde pot ghida chirurgii în ablația tumorilor.

Punctele cuantice sunt, prin urmare, de cel mai mare beneficiu pentru umanitate”, a declarat comitetul Premiului Nobel în comunicatul de presă. Cercetătorii cred că în viitor ar putea contribui la dezvoltarea de electronice flexibile, senzori minusculi, celule solare mai subțiri și comunicații cuantice criptate”.

Recomandări

LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
LE-O DĂM ÎN VOT!
CUVÂNTUL ZILEI
CINE ESTE CĂLIN GEORGESCU
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII

Premiul Nobel pentru chimie de anul trecut a fost câștigat de americanii Carolyn Bertozzi și Karl Barry Sharpless și de danezul Morten Peter Meldal pentru dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Citește și