• Cu ajutorul tehnicilor de datare prin luminescență, cercetătorii au urmărit datarea lor până acum aproximativ 84.000 de ani.
  • Oamenii moderni au evoluat în Africa acum 200.000 și 300.000 de ani în urmă.
  • Aceștia au migrat de pe continent în mai multe etape pentru a popula Asia și apoi Europa.

Conform unui nou studiu științific, oamenii au migrat din Africa în urmă cu 84.000 de ani pentru a popula restul lumii, urmând rutele fluviale prin Iordania, și nu prin Marea Roșie, așa cum se credea până acum.

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton și de la Universitatea Shantou din China au efectuat lucrări de teren în valea de rift din Iordania, unde au găsit unelte de mână îngropate în sedimentele unor râuri acum secate. Cu ajutorul tehnicilor de datare prin luminescență, aceștia au urmărit datarea lor până acum aproximativ 84.000 de ani, relatează Sky News.

Oamenii moderni au evoluat în Africa între 200.000 și 300.000 de ani în urmă și au migrat de pe continent în mai multe etape pentru a popula Asia și apoi Europa. Anterior se credea că, atunci când nivelul mării era scăzut, aceștia au călătorit din Cornul Africii până în sud-vestul Arabiei prin Marea Roșie.

Recomandări

ȚIN CONT DE CRIZA MONDIALĂ
GAGA E „DEZAMĂGITĂ"
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
VIAȚA LA CĂMIN E CHIN
CE MAI FACE COVIDUL?
MILTON FACE RAVAGII

Însă descoperirea uneltelor pare să confirme o altă teorie, potrivit căreia aceștia au urmat o rută exclusiv terestră spre nord, spre Iordania. Călătoriile lor au urmat „coridoare bine udate” de canale fluviale care între timp au secat și au devenit deșert, se arată în studiul publicat în revista Science Advances.

Paul Carling, profesor de geomorfologie la Universitatea din Southampton, a declarat despre aceste descoperiri: „Dovezile noastre recent publicate reprezintă o piesă cheie a puzzle-ului care arată că oamenii au migrat pe o rută nordică – folosind mici zone umede ca bază, în timp ce vânau animale sălbatice abundente în pajiștile mai uscate. Deși studiile anterioare au căutat lacuri mari ca potențiale puncte de adăpare, de fapt, zonele umede mici au fost foarte importante ca puncte de oprire în timpul migrației”.

Citește și: