• Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade.
  • Monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare.
  • Consiliul municipal a declarat că situația este extrem de critică”.

Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca faimosul său omolog din Pisa, a fost sigilat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși. Autoritățile au început să construiască o barieră de 5 m înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a reține resturile în cazul în care acesta ar cădea, anunță BBC.

Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare. Consiliul municipal a declarat că situația este extrem de critică”.

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, are o înălțime de aproximativ două ori mai mare și, de asemenea, se înclină, deși nu în mod atât de dramatic, și este de obicei deschis pentru a fi urcat de turiști.

Recomandări

UE COOPEREAZĂ CU MOLDOVA
FLACĂRA OLIMPICĂ AJUNGE LA CANNES
CÂȚI BANI FACI DIN YOUTUBE
PIAȚA AUTO CREȘTE ÎN ROMÂNIA
CUM VA FI VREMEA
MERKEL ÎȘI PUBLICĂ MEMORIILE

Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul Divina Comedie al lui Dante, care a fost finalizat în 1321.

Șantierul a fost închis pentru prima dată în luna octombrie, după ce senzorii au sesizat schimbările în înclinarea Garisenda, iar inspecțiile au scos la iveală deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza acestuia. Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a conserva turnul și a declarat că lucrările începute acum reprezintă prima fază pentru a-l face sigur”.

Acesta a precizat că, pe lângă faptul că va conține dărâmături, bariera va proteja clădirile și oamenii din jur în cazul unei prăbușiri. De asemenea, a precizat că în jurul turnului vor fi instalate plase metalice pentru căderi de pietre. Orașul estimează că numai bariera va costa 4,3 milioane de euro și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti lucrările de restaurare.

Citește și