• Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade.
  • Monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare.
  • Consiliul municipal a declarat că situația este extrem de critică”.

Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca faimosul său omolog din Pisa, a fost sigilat din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși. Autoritățile au început să construiască o barieră de 5 m înălțime în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a reține resturile în cazul în care acesta ar cădea, anunță BBC.

Turnul de 47 de metri se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizarea a constatat schimbări în direcția de înclinare. Consiliul municipal a declarat că situația este extrem de critică”.

Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină orizontul orașului Bologna. Celălalt, Turnul Asinelli, are o înălțime de aproximativ două ori mai mare și, de asemenea, se înclină, deși nu în mod atât de dramatic, și este de obicei deschis pentru a fi urcat de turiști.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea Garisenda a fost redusă în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul Divina Comedie al lui Dante, care a fost finalizat în 1321.

Șantierul a fost închis pentru prima dată în luna octombrie, după ce senzorii au sesizat schimbările în înclinarea Garisenda, iar inspecțiile au scos la iveală deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza acestuia. Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a conserva turnul și a declarat că lucrările începute acum reprezintă prima fază pentru a-l face sigur”.

Acesta a precizat că, pe lângă faptul că va conține dărâmături, bariera va proteja clădirile și oamenii din jur în cazul unei prăbușiri. De asemenea, a precizat că în jurul turnului vor fi instalate plase metalice pentru căderi de pietre. Orașul estimează că numai bariera va costa 4,3 milioane de euro și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti lucrările de restaurare.

Citește și