• Cercetătorii au identificat o clasă complet nouă de antibiotice care poate ucide bacteriile rezistente la majoritatea medicamentelor actuale.
  • Zosurbalpin este extrem de eficient împotriva bacteriei rezistente la carbapenem Acinetobacter baumannii (Crabul).
  • Crabul poate ucide până la 60% dintre persoanele infectate cu el. În mod obișnuit, provoacă infecții ale tractului urinar, ale tractului respirator și ale fluxului sanguin, care pot duce la sepsis.

Zosurbalpin este extrem de eficient împotriva bacteriei rezistente la carbapenem Acinetobacter baumannii (Crabul), care este clasificată drept agent patogen „de prioritate 1” de către Organizația Mondială a Sănătății datorită prezenței sale în creștere în spitale, relatează Science Alert.

Crabul poate ucide până la 60% dintre persoanele infectate cu el. În mod obișnuit, provoacă infecții ale tractului urinar, ale tractului respirator și ale fluxului sanguin, care pot duce la sepsis. Este responsabil pentru aproximativ 20% din infecții în locuri precum spitale, case de îngrijire sau alte instituții similare de îngrijire a sănătății.

Antibioticele funcționează de obicei prin traversarea peretelui celular care înconjoară bacteriile infecțioase pentru a ajunge la mașinile vitale din interior. Odată ajuns în interiorul celulei, antibioticele blochează acea mașinărie în așa fel încât fie să oprească creșterea bacteriilor, fie să provoace moartea celulelor.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Crabul este o provocare clinică, deoarece are un perete celular cu două straturi, o caracteristică pe care microbiologii o descriu drept „gram negativ”. Aceasta înseamnă că antibioticele trebuie să traverseze ambele straturi pentru a ajunge la mașinile vitale din interiorul bacteriilor pentru a le ucide și a trata infecția.

O excepție de la această regulă o reprezintă antibioticele pe bază de penicilină, unde ținta se află în peretele celular însuși. Aceste antibiotice, cunoscute sub numele de carbapenemi, au fost derivate din penicilină la aproximativ 48 de ani după ce a fost descoperită pentru prima dată și funcționează în continuare în același mod.

Citește și