• Fostul președinte rus, Dmitry Medvedev, avertizează că Rusia va răspunde nuclear la orice atac ucrainean asupra siturilor de lansare a rachetelor din interiorul Rusiei.
  • Medvedev nu a dezvăluit numele comandanților și nici mai multe detalii despre presupusul plan, iar Ucraina nu a reacționat la amenințările sale.
  • Putin este factorul de decizie în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei.

Fostul președinte rus, Dmitry Medvedev, un important aliat al lui Putin, a avertizat că orice atac ucrainean asupra bazelor de lansare de rachete din Rusia, cu arme furnizate de SUA și de aliații occidentali va primi un răspuns nuclear din partea Moscovei, scrie Reuters.

Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că unii comandanți militari ucraineni vor să lovească bazele de lansare de rachete din interiorul Rusiei, cu rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de Occident.

Medvedev nu a dezvăluit numele comandanților și nici mai multe detalii despre presupusul plan, iar Ucraina nu a reacționat la amenințările sale.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă un singur lucru – riscă să intre în acțiunea de la paragraful 19 din fundamentele politicii de stat a Rusiei în domeniul descurajării nucleare”, a scris Medvedev pe Telegram.

„Acest lucru ar trebui să fie amintit”, a spus Medvedev.

Punctul nouăsprezece din doctrina nucleară a Rusiei din 2020 stabilește condițiile în care un președinte rus ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în linii mari ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau la utilizarea armelor convenționale împotriva Rusiei „când însăși existența statului este pusă în pericol”.

Medvedev a menționat în mod specific punctul „g” din paragraful nouăsprezece, care se referă la răspunsul nuclear la un atac cu arme convenționale.

Putin este factorul de decizie în ceea ce privește arsenalul nuclear al Rusiei, dar diplomații spun că opiniile lui Medvedev oferă o perspectivă relevantă asupra mentalității Kremlinului, care a prezentat războiul drept o luptă existențială cu Occidentul.

Criticii Kremlinului au respins unele dintre amenințările nucleare ale lui Medvedev din trecut, în încercarea de a descuraja Occidentul să furnizeze Ucrainei mai multe arme. Statele Unite și aliații săi au promis aproape 250 de miliarde de dolari în sprijin militar și de altă natură pentru Kiev.

Riscul de escaladare nucleară planează asupra războiului din Ucraina încă de la începutul invaziei, când Rusia a trimis mii de militari pe teritoriul ucrainean, în februarie 2022.

Washingtonul se temea de o escaladare nucleară rusă la sfârșitul anului 2022, iar Jake Sullivan, consilierul pentru Securitatea Națională a Casei Albe, i-a comunicat Moscovei în acel an îngrijorarea cu privire la orice pași către utilizarea unui dispozitiv nuclear.

Rusia și Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare din lume: Putin controlează 5.889 de focoase nucleare, în timp ce președintele american Joe Biden controlează aproximativ 5.244 de focoase nucleare, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.

Medvedev s-a prezentat drept un „modernizator liberal” când a fost președinte în perioada 2008-2012, dar acum se prezintă drept unul dintre cei mai înverșunați „șoimi anti-vestici” de la Kremlin.

Citește și