• Astronomii au descoperit o planetă de dimensiunea Pământului, care orbitează în jurul unei stele similare cu Soarele.
  • Astronomii au găsit anterior planete de dimensiunea Pământului în jurul stelelor îndepărtate, dar aproape toate acestea au fost găsite orbitând stele pitice roșii mai mici și mai reci.
  • „Este o planetă utilă, deoarece poate fi ca un Pământ timpuriu”, a explicat Melinda Soares-Furtado.

Astronomii au descoperit o planetă de dimensiunea Pământului, care orbitează în jurul unei stele similare cu Soarele, la doar 73 de ani lumină distanță. Studiile anterioare care au folosit Satelitul de cercetare exoplanetă în tranziție (TESS) au observat două planete mai mari în jurul stelei în 2020; noua planetă a fost descoperită în timpul observațiilor ulterioare menite să confirme descoperirile anterioare, relatează Debrief.

Astronomii au găsit anterior planete de dimensiunea Pământului în jurul stelelor îndepărtate, dar aproape toate acestea au fost găsite orbitând stele pitice roșii mai mici și mai reci, în loc de stele din secvența principală de tip G, cum ar fi soarele nostru. Natura relativ apropiată a noii descoperiri deschide, de asemenea, oportunități de a studia planeta mai îndeaproape, cu speranța că poate oferi perspective indisponibile anterior.

„Este o planetă utilă, deoarece poate fi ca un Pământ timpuriu”, a explicat Melinda Soares-Furtado, cercetător NASA Hubble la Universitatea din Wisconsin-Madison și autorul principal al lucrării care descrie descoperirea unică.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Planetă de mărimea Pământului, similară și diferită de Pământul nostru

În studiul lor, publicat în Astronomical Journal, Soares-Furtao, colegul ei Benjamin Capistrant și o echipă internațională de cercetători explică cum au făcut descoperirea neașteptată și cum descoperirea ar putea oferi indicii despre formarea Pământului.

De exemplu, noua planetă, numită HD 63433d, are dimensiuni similare cu Pământul. Cu toate acestea, planeta este mult mai aproape de steaua gazdă decât Pământul, orbitând steaua HD63433 la fiecare 4,2 zile. Potrivit cercetătorilor, asta îl face un loc puțin probabil să căutăm viața așa cum o cunoaștem.

Citește și