• Arthur Miller: „A existat o potrivire improbabilă, desigur, din punct de vedere cultural, dacă vreți să o numiți așa”.
  • Legătura dintre Miller și Monroe a fost imediată și puternică.
  • În ciuda legăturii dintre ei, conflictul dintre stilurile lor de viață și aspirațiile lor a devenit curând evident.

Miller a simțit că a văzut-o pe adevărata Norma Jean în spatele lui Marilyn Monroe pe care o crease. Persoana pe care presa nu o lăsa să fie, tratând-o în schimb ca pe „un fel de ursuleț dansator, care nu ar trebui să fie interesată decât de sex, să se afișeze sau să spună lucruri prostești ziarelor”, scrie BBC.

Cuplul s-a întâlnit pentru prima dată la începutul anilor 1950 în Los Angeles, când Monroe i-a fost prezentată lui Miller de către prietenul său, regizorul Elia Kazan. Miller era deja considerat unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai țării datorită piesei sale Death of a Salesman, câștigătoare a premiului Pulitzer, în timp ce Monroe atrăgea atenția cu roluri mici, dar care furau scena în filmele The Asphalt Jungle și All About Eve.

La acea vreme, Arthur era căsătorit cu prima sa soție, Mary Grace Slattery, cu care a avut doi copii. Se căsătoriseră la scurt timp după ce absolviseră Universitatea din Michigan, iar ea îl susținuse financiar în timp ce el încerca să trăiască din piesele sale de teatru. Monroe mai fusese căsătorită – la începutul anilor 1940, imediat după ce împlinise 16 ani – cu James Dougherty, dar căsnicia lor a durat doar patru ani. Ulterior, a avut o scurtă căsnicie cu starul de baseball Joe DiMaggio, care a durat doar nouă luni.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Legătura dintre Miller și Monroe a fost imediată și puternică. Arthur a văzut vulnerabilitatea din spatele personalității lui Marilyn Monroe. El a simțit că ea „era senzuală și iubitoare de viață, așa cum părea, în timp ce în ea se aflau un întuneric și o tragedie ale căror dimensiuni nu le cunoșteam la acel moment. Și același lucru era valabil și pentru mine. Așa că nu a fost chiar atât de nebunesc”, spune el.

Și Monroe părea vrăjită de Miller, atât de inteligența sa, cât și de capacitatea sa de a o vedea pe ea cu adevărat. Monroe a avut parte de o educație traumatizantă. Născută de o mamă singură, bolnavă psihic, incapabilă să aibă grijă de ea, și-a petrecut copilăria între orfelinate și centre de plasament, ceea ce i-a lăsat cicatrici emoționale adânci. „Practic, lupta ei a fost o luptă psihologică împotriva abandonului, împotriva abuzului; în termenii noștri de astăzi, ar fi fost considerată un copil abuzat”, spune Miller.

Muncitoare și ambițioasă, a trebuit să se străduiască pe tot parcursul carierei sale pentru ca talentul ei să fie recunoscut. Este probabil că Miller a reprezentat o stabilitate la care ea a tânjit întotdeauna.

„Am crezut că era o fată foarte serioasă, cu mult timp în urmă. Și că se străduia, am crezut, pentru că în general era văzută ca o ființă umană foarte lejeră, dacă nu chiar prostuță. Asta pentru că o iubeam, așa că am adoptat această atitudine față de ea. Și astfel, ce era mai bun din ea credea ea că se afla în ochii mei. Prin urmare, speranța pe care o avea era la mine, în acel moment al vieții ei.”

Și-au scris unul altuia în următorii câțiva ani, de-a lungul scurtei căsnicii furtunoase a ei cu DiMaggio și a dezintegrării propriei relații a lui Arthur. În 1955, când ea s-a mutat la New York pentru a studia actoria, erau în mijlocul unei relații în toată regula.

Studioul de film a îndemnat-o pe Monroe să pună capăt relației lor, dar ea a refuzat și a mers cu el la Washington pentru a vorbi în favoarea lui la audieri. Se crede că intervenția ei a contribuit la anularea ulterioară a condamnării sale în 1957.

După ce divorțurile lor respective au fost finalizate, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile de patru minute la New York în 1956. Aceasta a fost urmată, câteva zile mai târziu, de o nuntă evreiască completă, pentru care ea s-a convertit la credința noului ei soț.

Monroe și Miller, un mariaj dificil

Dar, în ciuda legăturii dintre ei, conflictul dintre stilurile lor de viață și aspirațiile lor a devenit curând evident. Monroe s-a confruntat cu presiuni pentru a se conforma așteptărilor sale de soție „bună”. La scurt timp după ce s-au căsătorit, Miller le-a spus jurnaliștilor că va face doar un film la aproximativ 18 luni. Când a fost întrebat ce va face în restul timpului, el a răspuns: „Ea va fi soția mea. Asta este o slujbă cu normă întreagă”.

Monroe nu a fost de acord, iar tinerii căsătoriți au plecat curând în Anglia pentru a filma The Prince and the Showgirl. Producția s-a dovedit a fi dificilă, Monroe ciocnindu-se în mod repetat cu starul și regizorul Laurence Olivier. Ea simțea că prietenii lui Miller o criticau, sentiment care a fost exacerbat atunci când, în timpul filmărilor, a dat peste caietul lui, în care acesta mărturisea că are îndoieli că s-a căsătorit cu ea și că uneori o considera jenantă.

În ciuda dorinței lor de a întemeia o familie, s-au luptat să aibă copii. Prima sarcină a fost ectopică, iar Monroe a suferit un avort spontan în timp ce filma „Some Like It Hot” în 1959.

Monroe își calmase anxietatea cu ajutorul drogurilor înainte de a se căsători, iar lumina reflectoarelor generată de căsătoria lor, împreună cu nesiguranța personală și traumele din trecut, au contribuit la creșterea luptei sale cu dependența. A fost spitalizată pentru scurt timp din cauza unei supradoze de barbiturice în timpul filmărilor din 1957.

Fracturile din căsnicia lor aveau să atingă punctul culminant în timpul producției turbulente a filmului „The Misfits” din 1961.

Miller scrisese scenariul filmului, bazat pe propria sa poveste, pentru a-i pune în evidență gama ei într-un rol dramatic, dar producția a fost plină de provocări. Filmată în căldura solicitantă din punct de vedere fizic a deșertului Nevada, filmările au fost grele pentru toată lumea. Celălalt star al filmului, Clark Gable, a murit în urma unui atac de cord la vârsta de 59 de ani în noiembrie 1960, înainte de lansare.

Dar pentru Monroe, care se confrunta cu o căsnicie care se deteriora, a fost deosebit de dificil. Miller se apropiase de fotograful de origine germană Inge Morath, pe care o cunoscuse pe platoul de filmare, iar el și Monroe se pare că abia își vorbeau. Consumul ei de droguri se intensificase până în punctul în care regizorul filmului, John Huston, a oprit producția în august 1960 pentru a o trimite la spital pentru a se dezintoxica.

În 1961, după mai puțin de cinci ani de căsnicie, au obținut divorțul pe motiv de „incompatibilitate”. The Misfits avea să fie ultimul film finalizat de Monroe. Divorțul ei a accelerat un declin marcat de un comportament haotic și de abuz de alcool și droguri. La 5 august 1962, la vârsta de 36 de ani, a fost găsită moartă în locuința sa din Los Angeles, moartea sa fiind atribuită oficial sinuciderii prin supradoză de droguri. Miller s-a căsătorit cu Morath o lună mai târziu.

Mai târziu, a scris în autobiografia sa Timebends că mariajul cu ea a fost „cel mai bun moment, dar și cel mai rău. Pentru mine, ceea ce a fost minunat la ea a fost că lupta a fost curajoasă. A fost o ființă umană foarte curajoasă și nu a renunțat, într-adevăr, cred, până la sfârșit”, spune el.

Citește și