• RAF Lakenheath este de aşteptat să găzduiască bombe gravitaţionale B61-12 pentru F-35.
  • Bombele nucleare de 50 de kilotone sunt de trei ori mai puternice decât cea lansată în Hiroshima.
  • SUA au în prezent focoase nucleare staţionate în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Statele Unite intenţionează să staţioneze arme nucleare în Marea Britanie pentru prima dată în 15 ani, pe măsură ce ameninţarea nucleară din partea Rusiei creşte, dezvăluie date colectate de The Telegraph din documentele Pentagonului. Contractele de achiziţie pentru o nouă instalaţie în Baza Aeriană LAKEN-HEATH din Suffolk confirmă faptul că SUA intenţionează să plaseze acolo focoase nucleare.

Despre ce arme este vorba și ce caracteristici au?

 Returnarea armelor americane în Marea Britanie face parte dintr-un program la nivelul NATO de dezvoltare şi modernizare a siturilor nucleare ca răspuns la tensiunile sporite cu Kremlinul în urma invaziei Ucrainei din februarie 2022. Documentele din baza de date a achiziţiilor Departamentului american al Apărării, studiate de publicaţia britanică, dezvăluie planuri pentru o „misiune nucleară” care va avea loc „iminent” la RAF Lakenheath, unde au fost staţionate arme nucleare în timpul Războiului Rece.  Pentagonul a refuzat să comenteze.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Bombe gravitaţionale B61-12, adaptate pentru aeronavele F-35, care au un randament variabil de până la 50 de kilotone – de peste trei ori puterea armei atomice aruncate asupra Hiroshimei în 1945. SUA au în prezent focoase nucleare staţionate în Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia, în cadrul unui acord NATO de partajare nucleară.

SUA au retras rachetele nucleare din Marea Britanie în 2008, considerând că ameninţarea Războiului din partea Moscovei s-a diminuat.  Dezvăluirea vine în urma avertismentelor că ţările NATO trebuie să-şi pregătească cetăţenii pentru o confruntare cu Rusia. Ia NATO în calcul un război nuclear?

Amenințări repetate din partea Rusiei cu atacuri nucleare asupra UK pentru armele transferate Ucrainei, în special rachetele Storm Shadow cu raza de peste 300 km care au distrus multe comandamente, inclusiv cel din Sevastopol

UK este la rândul ei putere nucleară, iar dispunerea acestor focoase vine doar ca o suplimentare a armelor de nivel tactic

Citește și