• 95% din Pământ e exploatat de om, iar statisticile nu includ Antarctica.
  • 16% din teritorii prezintă schimbări majore în urma activității umane.
  • Specialiștii dezbat dacă astfel de inițiative sunt sau nu dăunătoarea planetei.

Te-ai întrebat vreodată cât la sută din suprafața Pământului a fost exploatată de om într-un fel sau altul? Cercetările arată că 95% din teritoriile de pe Terra prezintă, la momentul actual, cel puțin o formă de activitate umană.

Dacă te uiți doar la cifre, reflexul natural e acela de a te speria. 95% din Pământ e exploatat de om, iar statisticile nu includ Antarctica, deși, chiar și acolo, oamenii și-au pus amprenta. 16% din teritorii prezintă schimbări majore în urma activității umane. De fapt, specialiștii dezbat dacă astfel de inițiative sunt sau nu dăunătoarea planetei.

Barajul Kakhovka din Ucraina. Povestea lui e renumită, dar tristă. Ucrainenii au dat vina pe ruși, rușii au dat vina pe ucraineni, însă contează mai puțin cine are dreptate atunci când vedem dezastrul pe care l-a cauzat inundația. Daunele provocate sunt ireversibile, spun experții. În deșertul din Abu Dhabi a fost construit cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din lume. Cu prețul de a schimba practic aproape complet suprafața deșertului, au fost instalate mai mult de 4 milioane de panouri solare. Cu atât mai impresionantă este cifra, cu cât întregul sistem generează suficientă electricitate pentru aproape 200 de mii de locuințe.

Recomandări

DRILL, BABY DRILL?
PNL VREA REFORMA
GEORGIA IESE LA VOT
UK IA MĂSURI
EFECTELE TIKTOK
GEORGESCU: „MANIPULARE”

Vendora și-a extins operațiunile în 2023. Companiile care au proiectat gaura gigantică din Pământ au gândit un sistem sustenabil, care își propune să producă, în fiecare an, 300 de mii de tone de cupru.

Citește și