• O delegație a Hamas a sosit joi la Cairo pentru noi discuții de încetare a focului.
  • Gruparea militantă a propus eliberarea ostaticilor deținuți în enclavă în schimbul prizonierilor palestinieni din Israel, precum și un efort umanitar masiv.
  • Vizita are loc după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins propunerile Hamas, spunând că Israelul nu s-a angajat față de niciuna dintre cererile iluzorii” ale grupului.

UPDATE ORA 22:15 – Jeremy Corbyn spune că asaltul Israelului asupra Rafah va fi un act de „epurare etnică”

Omul politic britanic a condamnat ceea ce el numește „complicitatea” guvernului britanic în războiul pe care Israelul îl poartă în prezent în Gaza. „Palestinienii și-au riscat viața pentru a ajunge la Rafah, ultima zonă sigură desemnată în Gaza”, a declarat Corbyn într-o postare pe rețelele de socializare.

„Acum li se spune să plece. Unde ar trebui să se ducă? Aceasta nu este o evacuare. Aceasta este o epurare etnică – iar guvernul nostru este complice, lăsând Israelul să acționeze cu impunitate.”

UPDATE ORA 20:20 – SUA afirmă că desemnarea Houthi ca grup terorist va intra în vigoare la sfârșitul săptămânii viitoare

Steve Fagin, ambasadorul SUA la Yemin, afirmă pe X, prin intermediul contului Ambasadei SUA, că SUA îi va clasifica Houthis drept grup terorist în curând, dacă grupul nu încetează atacurile asupra navelor din Marea Roșie.

Recomandări

ZELE AJUNGE ÎN SUA
492 OAMENI MOR ÎN LIBAN
TRUMP VREA VICTORIA
INUNDAȚII LA CANNES
ISWARAN INTRĂ LA ÎNCHISOARE
ZELE E ÎNCREZĂTOR

SUA au anunțat această măsură în ianuarie, acordând Houthis 30 de zile pentru a înceta atacurile înainte ca aceasta să intre în vigoare.

UPDATE ORA 18:45 – Grupul pentru drepturile din Gaza afirmă că „timpul se scurge” pentru a opri incursiunea de la Rafah

Grupul de apărare a drepturilor din Gaza, Al-Mezan Center, a declarat că comunitatea internațională trebuie să se mobilizeze rapid pentru a opri un atac israelian anticipat asupra Rafah, unde peste un milion de palestinieni strămutați sunt blocați și nu au unde să fugă.

„De luni de zile, Al-Mezan Center a avertizat asupra ordinelor de evacuare ale Israelului ca pretext pentru a împinge populația din Gaza mai aproape de granița cu Egiptul, în vederea pregătirii deportării lor în masă”, a declarat grupul într-o postare pe rețelele de socializare astăzi.

„Timpul se scurge: comunitatea internațională trebuie să acționeze acum pentru a opri invazia terestră de la Rafah.”

UPDATE ORA 17:00 – Netanyahu ordonă armatei să elaboreze un plan de evacuare la Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a ordonat armatei să elaboreze un dublu plan de evacuare a civililor din Rafah și de înfrângere a batalioanelor Hamas rămase.

Netanyahu a declarat că este nevoie de o „operațiune masivă” în Rafah. Anunțul a fost făcut după criticile internaționale la adresa planului Israelului de a invada orașul aglomerat de la granița cu Egiptul.

Se estimează că 1,5 milioane de palestinieni – mai mult de jumătate din populația Fâșiei Gaza – s-au înghesuit în oraș după ce au fugit de luptele din alte părți ale Fâșiei.

UPDATE ORA 16:30 – Invazia de la Rafah ar putea duce la o „tensiune militară” între Egipt și Israel

Sara Kira, fondator și director la European North African Centre for Research, a declarat că Egiptul încearcă să împingă Hamas să fie flexibilă în ceea ce privește cererile sale față de un Israel neclintit.

„Netanyahu a devenit din nou durul acestui plan de pace”, a spus ea, adăugând că premierul israelian a calificat drept „iluzorie” cererea Hamas de a reconstrui spitalele și adăposturile distruse din Gaza.

Ea a adăugat că, dacă Israelul începe să bombardeze Rafah, oamenii nu vor avea unde să se ducă decât la granițele egiptene. „Și asta înseamnă traversarea axei Filadelfia, pe care Egiptul a declarat-o ca fiind o linie roșie, pentru că ar putea provoca, din nou, tensiuni militare cu Israelul”, a spus ea.

Aproape 1.700.000 de palestinieni strămutați se află în orașul Rafah din Gaza de la începutul războiului – o zonă condensată de 55 de kilometri pătrați la granița cu Egiptul.

UPDATE ORA 14:40 – British Airways va relua zborurile către Israel

British Airways a anunțat că va relua zborurile către Israel, după ce le-a suspendat în octombrie din cauza temerilor legate de securitate, după izbucnirea războiului israelian în Gaza.

Compania aeriană, care este deținută de conglomeratul aviatic IAG listat la Londra, a declarat că va „relua zborurile la 1 aprilie” către Tel Aviv.

Ruta va fi operată de patru ori pe săptămână, dar cu avioane mai mici decât înainte de izbucnirea ostilităților, din cauza așteptărilor de scădere a cererii.

UPDATE ORA 14:00 -UNICEF afirmă că escaladarea situației de la Rafah ar pune în pericol alte mii de copii

Agenția Națiunilor Unite pentru copii a făcut apel la toate părțile să se abțină de la o escaladare militară în Rafah, la marginea sudică a Fâșiei Gaza, avertizând că în zonă se află peste 600.000 de copii, dintre care unii au fost strămutați de mai multe ori de la începutul războiului, în urmă cu patru luni.

Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, a declarat ieri târziu într-o declarație că escaladarea militară din Rafah ar marca „o altă turnură devastatoare într-un război” care a ucis peste 27.000 de persoane, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

UPDATE ORA 12:00 -Bilanțul victimelor din Gaza se apropie de 28.000 de morți

Cel puțin 27.949 de persoane au fost ucise în Gaza de când Israelul și-a început asaltul militar în această fâșie, în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie, a anunțat astăzi Ministerul Sănătății din enclavă.

Alte 67.459 de persoane au fost rănite, a adăugat acesta, cu puțin peste 100 de persoane ucise în ultimele 24 de ore.

„Un număr de victime se află încă sub dărâmături și pe drumuri”, a precizat ministerul, adăugând că forțele israeliene împiedică serviciile de urgență să ajungă la ele.

UPDATE ORA 10:00 – Invazia israeliană la Rafah ar fi „un dezastru”, avertizează un oficial american

Un oficial american de rang înalt a pus sub semnul întrebării declarațiile liderilor israelieni potrivit cărora va fi lansată în curând o invazie terestră în sudul orașului Rafah.

Statele Unite „nu au văzut niciun plan care să ne convingă că [israelienii] sunt pe cale să desfășoare sau intenționează să desfășoare în mod iminent operațiuni militare în Rafah”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

„Opinia noastră este că orice operațiune militară majoră în Rafah în acest moment – în aceste circumstanțe, cu probabil un milion și jumătate de civili… fără a se ține cont de siguranța lor – ar fi un dezastru. Și nu am susține-o”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – Șeful UNRWA discută despre Gaza cu ministrul de externe saudit

Philippe Lazzarini, șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni, afirmă că a evocat „situația umanitară critică din Gaza” și riscurile pentru regiune dacă „UNRWA nu poate continua să furnizeze servicii” în cadrul unei întâlniri cu Faisal bin Farhan Al Saud.

Într-o postare, ministerul saudit de externe a declarat că „a reafirmat sprijinul regatului” pentru UNRWA și „a îndemnat toți donatorii să își îndeplinească responsabilitatea de a sprijini eforturile umanitare” din Palestina.

UPDATE ORA 05:00 – Biden spune că răspunsul Israelului din Gaza „a fost exagerat”

Președintele SUA, Joe Biden, a adresat joi, la sfârșitul zilei, una dintre cele mai aspre reproșuri de până acum la adresa comportamentului militar al Israelului în Gaza, afirmând că operațiunea de atac împotriva Hamas a fost „exagerată”.

De asemenea, el și-a exprimat optimismul că un acord în curs de negociere care asociază eliberarea ostaticilor cu o pauză prelungită a luptelor ar putea duce în cele din urmă la o schimbare mai susținută în război.

De asemenea, el a făcut un portret crud al suferinței din Gaza, insistând că trebuie făcute mai multe pentru a stopa criza umanitară din această zonă.

Declarațiile lui Biden au fost făcute chiar la sfârșitul unei conferințe de presă de seară înflăcărate și au oferit o nouă perspectivă asupra viziunii sale asupra conflictului de patru luni, care a pus la încercare diplomația americană și a expus diviziunile din cadrul coaliției sale democrate.

„Sunt de părere, după cum știți, că modul în care s-a reacționat în Gaza – în Fâșia Gaza – a fost exagerat”, a declarat Biden reporterilor de la Casa Albă, descriind propriile sale eforturi de a deschide Gaza pentru ca mai mult ajutor umanitar să poată intra.

Știre inițială

Statele Unite nu vor susține o operațiune militară israeliană în Rafah fără o planificare serioasă” în jurul celor peste un milion de civili strămutați, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, scrie CNN.

Să desfășurăm o astfel de operațiune chiar acum, fără planificare și cu puțină gândire, într-o zonă în care există adăposturi pentru un milion de oameni, ar fi un dezastru”, a declarat Patel joi, în cadrul unui briefing de presă.

Patel a spus că SUA nu ar susține o astfel de operațiune militară fără o planificare în ceea ce privește cele peste un milion de persoane care se adăpostesc acolo, precum și fără a lua în considerare impactul asupra asistenței umanitare și a plecării în siguranță a cetățenilor străini”.

Patel a adăugat că secretarul de stat american Antony Blinken i-a spus clar acest lucru premierului israelian Benjamin Netanyahu în cadrul unor întâlniri care au avut loc miercuri în Israel.

Întrebat unde ar putea merge cei peste un milion de oameni din Rafah, având în vedere că nu se pot întoarce în nordul Gaza și acțiunile militare în curs de desfășurare în sud, Patel a spus: Acestea sunt întrebări legitime la care credem că israelienii ar trebui să răspundă”.

Patel a afirmat că nu am văzut încă nicio dovadă de planificare serioasă pentru o astfel de operațiune” în Rafah.

În pofida unor solicitări repetate, el nu a vrut să dea detalii despre aceste dovezi” sau dacă acestea provin din ședința de informare a lui Blinken cu șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israeliene, Herzi Halevi, și cu alți oficiali de rang înalt de miercuri.

Citește și