• Conform Welt am Sonntag, SUA ar fi fost de acord cu Ursula von der Leyen în fruntea NATO, dar cancelarul Olaf Scholz s-a opus.
  • Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte rămâne principalul favorit în cursa pentru funcția de secretar general NATO.
  • SUA ar dori ca postul să fie preluat de o femeie, dar în acest moment nu există candidată pe lista scurtă.

Norvegianul Jens Stoltenberg este de 10 ani în funcția de secretar general NATO și nu mai dorește să continue. Fiind o funcție importantă, și bătăliile politice pentru ocuparea postului sunt pe măsură. O victimă a acestor bătălii pare să fie Ursula von der Leyen. 

Cum a ajuns von der Leyen în cursa pentru șefia NATO?

Conform informațiilor, Antony Blinken i-ar fi propus lui Biden ca acest post de Secretar General să fie ocupat de Președintele Comisiei Europene, adică Ursula von der Leyen. Biden ar fi fost de acord, dar i-a cerut părerea cancelarului german Olaf Scholz, care a refuzat categoric. Pe de-o parte din motive ideologice, Scholz este social-democrat iar von der Leyen este creștină-democrat. Pe de altă parte, Scholz consideră poziția de Președinte al Comisiei Europene nu foarte importantă, în timp ce NATO este o funcție destul de importantă pentru întreaga lume. Astfel, fostul prim-ministru olandez Mark Rutte rămâne principalul favorit.

Există șanse ca altă femeie să ocupă primul post în NATO?

Președintele Biden și administrația SUA ar dori ca o altă femeie să ia acest post foarte important în NATO, dar, din păcate, nu există nicio femeie care să candideze la acest post.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
MAIA SANDU ÎȘI DONEAZĂ PREMIUL
FICO SCAPĂ DE PERICOL
NOU TERMINAL PE AEROPORTUL ORADEA

Citește și