• Banca Europeană de Investiții finanțează înarmarea la nivelul UE.
  • Zelenski a vorbit joi după-amiază cu liderii celor 27 de state, reuniți la un Summit.
  • Președintele ucrainean le-a cerut liderilor UE să accelereze livrările de muniție.
  • Uniunea Europeană dorește să taxeze cerealele care vin din exporturi rusești.

Liderii UE, reuniți ieri la Bruxelles pentru a găși o soluție financiară cu privire la ajutorul pentru Ucraina, nu au ajuns la concluzii spectaculoase. Ca de obicei, UE avansează cu pași mici. Totuși, au fost atinse câteva puncte importante: un consesns pentru avansarea în sensul utilizării profiturilor din activele înghețate ale
Rusiei în UE, cu scopul de a înarma Ucraina, respectiv o taxare a cerealeleor rusești. Nu în ultimul rând, s-a găsit o și o formula de finanțare.

Unde s-a blocat decizia privind confiscarea beneficiilor rusești?

Juriștii au lucrat timp de câteva luni pentru a găși o formula legala – pe care au și găsit-o – și dacă decizia nu a fost luată aseară a fost, ca de obicei, din cauza unor rebeli, în principal Ungaria și Austria. Dar subiectul rămâne pe masă și ar putea aduce Ucrainei 3 miliarde de euro pe an.


O altă linie de reflexie: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus impunerea de taxe vamale pentru cerealele din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre consternarea fermierilor din UE.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?


„Am pregătit o propunere de creștere a taxelor vamale la importurile de cereale rusești și bieloruse, de semințe oleaginoase și de produse ale acestora. Acest lucru va împiedica cerealele rusești să destabilizeze piața europeană „, a spus ea la sfârșitul primei zile a Summitului.


Până una alta, Consiliul executiv al FMI a aprobat joi o a treia tranșă de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 880 de milioane de dolari, corespund celei de-a treia tranșe a unui plan de ajutor de 15,6 miliarde de dolari adoptat în martie 2023.

S-a ajuns la soluții privind finanțarea industriei de apărare a UE ?

S-a întâmplat un lucru fară precedent, și anume UE , care nu și-a cheltuit niciodată banii petru armament, a cerut joi Băncii Europene de Investiții (BEI), organismul de finanțare al UE, să-și extindă împrumuturile acordate companiilor de apărare pentru a sprijini rearmarea europeană în fața Rusiei. BEI „este invitată să-și adapteze politica de creditare la industria de apărare”, au scris șefii de stat și de guvern europeni într-o declarație comună.

Banca oferă credite și garanții companiilor pentru finanțarea politicilor prioritare ale Europei. De la crearea să în 1958, a investit peste o mie de miliarde de euro în proiecte pentru climă și mediu, coeziune socială și teritorială, inovare și sprijin pentru IMM-uri.

Citește și