• Universul este nevăzut în proporție de 95%.
  • „Materia neagră” din Univers contrazice legile actuale ale astrofizicii.
  • Noul aparat este de o mie de ori mai puternic decât cel existent.

De câte ori credem că am înțeles, în sfârșit, Universul, realitatea ne contrazice. Când observațiile nu corespund cu ceea ce ne spune fizica sau matematica, oamenii de știință inventează o nouă constantă, o noua materie. De această dată este vorba despre particulele fantomă, care constituie „materia neagra” din Univers, și a căror existență cercetătorii încearcă să o demonstreze.

Centrul european pentru cercetarea particulelor, CERN, a aprobat un experiment menit să găsească dovezi privind existența acestora, de o mie de ori mai sensibil la astfel de particule decât dispozitivele anterioare. Profesorul Mitesh Patel de la Imperial College spune că aceste particule sunt chiar sub nasul nostru, dar nu am putut niciodată să le vedem din cauza modului în care interacționează sau, mai degrabă, a modului în care nu interacționează. În teorie, particulele fantomă se pot dezintegra, foarte rar, în particule de model standard, iar acestea pot fi captate de detectoare.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Experimentul va fi gata de start în 2030

Noul instrument mărește șansele de a detecta aceste dezintegrări prin creșterea semnificativă a numărului de coliziuni. Experimentul va fi gata de start în 2030.

În teoria actuală a fizicii particulelor credem că Universul este alcătuit dintr-o familie de 17 particule precum electronul, bosonul Higgs, quarkul, tău neutrino sau gluon. Există însă o problemă: astronomii au observat efecte care sugerează cu tărie ceea ce vedem este doar cinci la sută din Univers, tot restul ar putea fi format din „fantome” sau particule „ascunse”.

Dacă există, sunt foarte greu de detectat, deoarece interacționează foarte rar cu lumea pe care o cunoaștem. Asemenea fantomelor, ele trec direct prin toate și nu pot fi detectate de niciun dispozitiv pământesc.

Dar teoria este că particulele fantomă se pot dezintegra, foarte rar, în particule de model standard, iar acestea pot fi captate de detectoare. Noul instrument mărește șansele de a detecta aceste dezintegrări prin creșterea semnificativă a numărului de coliziuni.

Citește și