- Disneyland Paris generează un profit de 343,4 milioane de dolari pentru gigantul hollywoodian, în timp ce își consolidează afacerile în contextul în care încasările din box office sunt mai slabe.
- Anul trecut, greviștii doreau o creștere salarială lunară de 217 dolari, precum și îmbunătățiri ale bonusului acordat personalului cu vechime în muncă.
- Prețurile au crescut de la redeschiderea Disneyland Paris după pandemie, tarifele la hotelul de patru stele New York fiind mai mult decât duble.
Complexul de parcuri tematice Disney de la Paris a dat un impuls binevenit gigantului de la Hollywood, generând profituri și redevențe de 343,4 milioane de dolari în ciuda valului de greve din vara trecută, scrie The Guardian.
Advertisment
Vânzările de la Disneyland Paris – cea mai vizitată destinație turistică din Europa – au fost impulsionate la niveluri record de creșterea tarifelor la camere și de deschiderea unui loc construit în jurul filmelor de succes Marvel Avengers.
Disney și Bob Iger, Directorul său General, se vor confrunta în această săptămână cu investitorul activist Nelson Peltz care militează pentru o revizuire a strategiei și pentru locuri în Consiliul de Administrație al companiei. Investitorii vor vota cu privire la cererile sale la adunarea anuală de miercuri.
Recomandări
În timp ce Disney nu detaliază câștigurile parcurilor individuale în documentele sale trimestriale, performanța Disneyland Paris este detaliată în conturile Euro Disney Associés, compania mamă franceză și o filială deținută integral de Disney. Veniturile au crescut cu 23,5%, ajungând la un maxim istoric de 3,1 miliarde de dolari în anul încheiat la 30 septembrie 2023.
Creșterea profitului de anul trecut a fost determinată de districtul de divertisment al stațiunii, precum și de hotelurile sale, care au ca temă regiuni din SUA. Acestea au stat la baza a 21,7% din veniturile totale, dar au generat 56,6% din profitul operațional. Cea mai mare parte a veniturilor provine de la parcul său emblematic Disneyland și de la studiourile vecine cu tematică cinematografică Walt Disney Studios, care, potrivit datelor analiștilor de infrastructură AECOM, au atras 15,3 milioane de oaspeți în 2022.
Prețurile au crescut vertiginos de la redeschiderea Disneyland Paris după pandemie, tarifele la hotelul de patru stele New York fiind mai mult decât duble, potrivit datelor Disney.
Stațiunea este renumită pentru atmosfera sa de basm, dar aceasta a fost întreruptă în lunile mai și iunie anul trecut de scandări și fluierături în timp ce sute de angajați au mărșăluit în mod repetat în grevă prin parcuri.
Greviștii doreau o creștere salarială lunară de 217 dolari, precum și îmbunătățiri ale bonusului acordat personalului cu vechime în muncă și o creștere a salariului pentru lucrul în zilele de duminică. O vrajă întunecată a fost aruncată asupra Regatului Magic, în timp ce protestatarii au blocat strada principală cu tematică victoriană din inima parcului Disneyland și au fluturat pancarte.
„Aladin [are] nevoie de o mărire de salariu” era mâzgălit pe una dintre ele. Punctul culminant a fost atins atunci când greviștii au provocat anularea spectacolului nocturn de artificii din parcul Disneyland. Personalul a primit în cele din urmă o creștere salarială de 5,5% la sfârșitul lunii septembrie.
Disneyland Paris găzduiește singurul parc tematic din Europa bazat pe filmele Avengers de la Marvel, iar 2023 a fost primul său an complet de funcționare. La ceremonia de deschidere strălucitoare a participat câștigătoarea premiului Oscar Brie Larson, care o interpretează pe Căpitanul Marvel în filme.
Campusul Avengers face parte dintr-o expansiune de 2,1 miliarde de dolari, următoarea etapă fiind un teren bazat pe popularul film de animație Frozen. Conturile arată că valoarea activelor în construcție la Disneyland Paris aproape s-a dublat anul trecut, ajungând la 754 milioane de dolari.
Cu toate acestea, nori gri continuă să planeze asupra stațiunii. Disney a anunțat recent o scădere a prezenței la Disneyland Paris în primul trimestru al anului 2024, alături de „costuri mai mari, care se datorează în principal creșterii costurilor de susținere a operațiunilor și inflației”.
Citește și
- Testul de septicemie și A.I. ajută la diagnosticarea rapidă a bolii
- Ce faci în weekend?
- Platforma Sora de la OpenAI lansează primul scurtmetraj
Partenerii noștri