• Microsoft a comis o „cascadă de erori evitabile” care au permis hackerilor chinezi să pătrundă în rețeaua gigantului tehnologic.
  • Hackerii au descărcat aproximativ 60.000 de e-mailuri numai de la Departamentul de Stat.
  • Presupusa piraterie informatică din vara anului trecut a fost una dintr-o serie de campanii de spionaj cibernetic legate de China și Rusia.

Microsoft a comis o „cascadă de erori evitabile” care au permis hackerilor chinezi să pătrundă în rețeaua gigantului tehnologic și, ulterior, în conturile de e-mail ale unor înalți oficiali americani anul trecut, inclusiv ale Secretarului de Stat pentru comerț, potrivit unei revizuiri dureroase a incidentului, susținută de guvernul SUA, scrie CNN.

Hackingul „a putut fi evitat și nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”, se arată într-un raport publicat marți de Consiliul de Revizuire a Siguranței Cibernetice din SUA. Acesta a fost înființat de Președintele Joe Biden în 2021 pentru a studia cauzele profunde ale incidentelor majore de hacking.

Consiliul de Evaluare a reproșat Microsoft că nu a protejat în mod adecvat o cheie criptografică sensibilă care le-a permis hackerilor să se conecteze de la distanță la conturile Outlook ale țintelor lor prin falsificarea acreditărilor.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Hackingul a zguduit Washingtonul și a permis agenților chinezi să aibă acces la conturile de e-mail neclasificate ale unor diplomați americani de rang înalt, inclusiv ale ambasadorului SUA în China, Nicholas Burns, în ajunul unei vizite de profil înalt a Secretarului de Stat Antony Blinken în China, în iunie anul trecut, a relatat CNN.

Hackerii au descărcat aproximativ 60.000 de e-mailuri numai de la Departamentul de Stat, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Matthew Miller. Hackerii au spart și contul de e-mail al Secretarului pentru Comerț Gina Raimondo înainte de călătoria acesteia în China în august anul trecut, a confirmat Raimondo. China a negat acuzațiile de piraterie informatică.

Microsoft a declarat în noiembrie că își va consolida practicile de securitate pentru dezvoltarea de software și protejarea utilizatorilor săi, ca urmare a presupusului incident de piraterie informatică din China și a examinării practicilor sale de securitate de către legislatorii americani.

Presupusa piraterie informatică din vara anului trecut a fost una dintr-o serie de campanii de spionaj cibernetic legate de China și Rusia care au exploatat programe informatice de largă utilizare produse de companii precum Microsoft pentru a viza interesele de securitate națională ale SUA. Hackerii ruși s-ar fi infiltrat în 2020 în software-ul realizat de firma americană SolarWinds pentru a fura e-mailuri de la agențiile guvernamentale americane.

„Guvernul SUA a ajuns la un punct de decizie cu furnizorii săi de servicii IT: mai mult din același lucru sau o mai bună securitate cibernetică”, a declarat Cory Simpson, Directorul General al Institutului pentru Tehnologia Infrastructurii Critice.

„Sper ca acest raport CSRB să fie folosit ca un apel la acțiune de către Guvernul SUA pentru o schimbare semnificativă în relația sa de lungă durată cu Microsoft”, a declarat Simpson pentru CNN.

Citește și