• Dezinformarea legată de focarul de holeră din Mozambic a dus la moartea a aproape 100 de persoane.
  • Cel puțin 96 de persoane, mulți dintre ei copii, s-au înecat, iar alte 26 sunt încă dispărute după ce barca de pescuit s-a răsturnat duminică seara.
  • Insula este inclusă pe lista patrimoniului mondial de către agenția de cultură a ONU, Unesco.

Dezinformarea legată de focarul de holeră a fost acuzată de moartea a aproape 100 de persoane, după ce un feribot supraaglomerat s-a scufundat în largul Mozambicului, scrie The Guardian.

Cel puțin 96 de persoane, mulți dintre ei copii, s-au înecat, iar alte 26 sunt încă dispărute după ce barca de pescuit s-a răsturnat duminică seara. Oficialii au spus că nava era aglomerată de pasageri panicați care încercau să fugă de pe continent după răspândirea unor narațiuni false asupra bolii. Autoritățile nu au dat însă detalii despre originea dezinformării.

Mozambic, una dintre cele mai sărace țări din lume, nu este străină de decesele cauzate de răspândirea deliberată a informațiilor false legate de holeră. În ianuarie, un val de dezinformare cu privire la cauzele holerei a dus la uciderea a cel puțin trei lideri comunitari și la distrugerea a 50 de case în provincia nordică a Mozambicului Cabo Delgado.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Teoriile conspirației au câștigat amploare într-un moment în care țara din sudul Africii se luptă cu o epidemie de holeră reală, având, conform datelor guvernamentale, aproape 15.000 de cazuri de holeră și 32 de decese înregistrate din octombrie. Provincia Nampula – în a cărei coastă s-a scufundat feribotul – este regiunea cea mai grav afectată, reprezentând o treime din toate cazurile. Oficialii au spus că nava încerca să ajungă pe insula Mozambic pentru a scăpa de rapoartele despre boală.

Jaime Neto, Secretarul de Stat al provinciei Nampula, a declarat: „Deoarece barca era supraaglomerată și nepotrivită pentru a transporta pasageri, a ajuns să se scufunde”, adăugând că printre morți se numără mulți copii.

Insula Mozambic, un punct comercial pe ruta către India, folosită inițial de comercianții arabi, a fost revendicată pentru Portugalia de renumitul explorator Vasco da Gama și a dat numele țării. Găzduind un oraș fortificat și legat de continent printr-un pod construit în anii 1960, insula este inclusă pe lista patrimoniului mondial de către agenția de cultură a ONU, Unesco.

Cu aproape două treimi din populație trăind în sărăcie, țara și-a pus mari speranțe în zăcăminte vaste de gaze naturale descoperite în Cabo Delgado, în nord, în 2010. Dar o insurgență din 2017 purtată de militanți legați de gruparea Stat Islamic a blocat progresul. Peste 5.000 de oameni au fost uciși și aproape 1 milion au fost forțați să-și părăsească casele de când au început luptele.

Citește și