• Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020.
  • Cei 18.191.396 români cu drept de vot sunt chemați pentru a alege cei 136 de senatori și 329 de deputați din Parlamentul României.
  • Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 6 decembrie 2020, între orele 07.00 și 21.00
  • Votul în diaspora se desfășoară pe parcursul a două zile, sâmbătă, 5 decembrie, și duminică, 6 decembrie, în același interval orar(ora locală).

ACTUALIZARE 07:00. S-au deschis urnele în țară. Rămâi pe Aleph News pentru informații actualizate despre prezența la urne, incidentele din secțiile de votare, reacțiile principalilor actori politici și rezultate exit-poll.

Alegeri parlamentare 2020. Ce alegem duminică, 6 decembrie

18.191.396 români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani. Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie eligibile. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat.

Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât se doreşte ca parlamentul ales să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni.

Recomandări

AVIZE AMATORILOR
LASĂ FRICA LA INTRARE
MĂ DOARE INTERNETUL
MANUAL VS TELEFON
SE ÎNTREC ÎN GAFE
PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL

Alegeri parlamentare 2020. Harta candidaților la alegerile parlamentare

La alegerile parlamentare din 2020 candidează 7.136 de persoane. Numărul acestora a crescut semnificativ, de la 6.476 în 2016. Au fost depuse în total 1.147 de liste de candidați și candidaturi independente, la Camera Deputaților și Senat. Din cei 7.136 de candidați, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 candidează la Senat. Dintre aceștia 57 de candidați reprezintă organizații ale minorităților naționale, pentru Camera Deputaților. De asemenea, 42 de candidați independenți s-au înscris pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat.

Pentru cele patru locuri de deputat în circumscripția străinătate candidează 47 de candidați, iar 29 se luptă pentru cele două locuri de senator.

Alegeri parlamentare 2020. Cine are drept de vot și care sunt documentele cu care se poate vota la secțiile de votare din țară

La alegerile parlamentare din 6 decembrie își pot exprima opțiunea de vot toți cetățenii români care au 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au drept de vot:

  • debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție;
  • persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților(VEZI AICI CUM ARATĂ BULETINELE DE VOT LA ALEGERILE PARLAMENTARE 2020). Fiecare alegător își exprimă votul personal, exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă, iar votul exercitat în cadrul alegerilor este secret.

Documentele în baza cărora pot vota cetățenii români:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Potrivit Deciziei nr. 35/2020 a Biroului Electoral Central (BEC), alegătorul care deține un act de identitate dintre cele prevăzute de lege, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 în baza acestuia.

Alegeri parlamentare 2020. Cum afli la ce secție de votare ești arondat

Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Pentru cei care nu sunt siguri unde ar trebui să voteze pentru alegerile parlamentare, pot intra pe portalul Registrului Electoral, unde orice cetățean român cu vârsta de peste 18 ani poate afla în câțiva pași unde își poate exprima opțiunea duminică.

Registrul electoral este o bază de date la nivel național care păstrează permanent datele tuturor cetățenilor români cu drept de vot. Sunt necesare codul numeric personal (CNP) și numele de familie în primele două câmpuri. Al treilea câmp trebuie completat de utilizator cu un cod aleatoriu care va fi generat de site.

Odată completate cele 3 câmpuri, vei afla numărul secției, adresa secției și îți va fi prezentată o hartă a zonei.

Alegeri parlamentare 2020. Procedura de vot

Alegătorii votează separat, în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel încât pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat. În cazul în care buletinul de vot se deschide în așa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează și se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot, făcându-se mențiune despre aceasta în procesul-verbal al operațiunilor de votare.

Ștampila cu mențiunea „VOTAT”, încredințată pentru votare, se restituie președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.

Alegeri parlamentare 2020. Măsuri suplimentare de protecție în secțiile de votare

Alegerile parlamentare de anul acesta se vor desfășura, la fel ca alegerile locale din octombrie 2020, în condiții speciale, ca urmare a epidemiei de Covid-19.

Pentru evitarea înfectării cu noul Coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit o serie de reguli sanitare care trebuie respectate la alegerile parlamentare din acest an. Astfel, așa cum s-a întâmplat și la alegerile locale din septembrie, toate secțiile de votare vor avea flacoane cu soluție dezinfectantă și toți cetățenii au obligația de a purta mască.

La intrarea în secția de vot tuturor participanților li se va lua temperatura, iar alegătorii vor fi îndrumați în secția de vot, astfel încât aceştia să petreacă un timp cât mai scurt în interiorul acesteia. În sălile de votare nu se vor afla simultan mai mult de 5 alegători, iar între aceștia se va asigura o distanță de minimum 1 metru.

De asemenea, potrivit ultimelor dispoziții, „alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”. Alegătorul este cel care „va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic”, iar la final, după exercitarea dreptului la vot, își va aplica singur timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT“ pe actul de identitate.