• Anul 2024 continuă cu o creştere uşoară a preţurilor cerute de pro­prietari.
  • După ani de creşteri, piaţa locală începe anul cu un avans de puţin peste un procent.
  • Media preţurilor la început de an a ajuns la 106.800 de euro în februarie, în creştere cu 1,1% faţă de februarie 2023.
  • Cea mai vizibilă o scădere în piaţă, de aproape 9%, este în Crângaşi.

Piața imobiliară se echilibrează, arată o analiză a Ziarului Financiar. Indexul Imobiliar februarie 2024 ZF arată că zone precum Moșilor-Ștefan cel Mare se scumpesc cu 20%. Zonele 1 Mai și Vitan Mall vor dispărea, altele se vor uni, iar Piața Unirii și Piața Victoriei vor fi considerate ca fiind parte a zonei centrale a Capitalei.

„Contrar așteptărilor, ținând cont și de reglementările care au fost în piață, de creșterea TVA pe apartamentele noi, vedem totuși o creștere, chiar dacă nu e foarte mare, dar Capitala, după câteva luni de scădere, revine pe plus. Avem recorduri doborâte în Cluj, care rămâne cea mai scumpă piață rezidențială la nivel mediu. Avem un nou val de majorări care propulsează Oradea chiar în fața Timișoarei. Brașovul înregistrează un record de cerere. Anul începe într-un mod favorabil pentru piața imobiliară”, a explicat Daniel Crainic, CEO Imobiliare, la Aleph News.

Începând cu luna ia­nua­rie 2024 ZF Index Imobiliar vine cu 13 zone în loc de 20, concentrându-se pe cartierele cu mai multe anunţuri, astfel încât acurateţea informaţiilor să fie cât  mai mare. Din acest motiv au fost eliminate zone precum 1 Mai, 13 Septembrie şi Vitan Mall, iar Brâncoveanu acum este calculat ca parte din Olteniţei, Mihai Bravu din Iancului, Ştefan cel Mare din Moşilor, iar Victoriei alături de Unirii, ca parte a zonei centrale a Capitalei. În plus, sunt luate în calcul acum apartamentele construite între 1978 şi 1990, nu doar între 1980 şi 1990.

Recomandări

MANDAT DE ARESTARE
PUTIN RIPOSTEAZĂ
CLIMA PROVOACĂ DISCUȚII
JAMIE E ELIBERAT
VREI SĂ FII ANTREPRENOR
ATENȚIE LA VISCOL

Citește și