- Guvernul austriac încurajează reparația echipamentelor electronice vechi.
- Austria dă 200€ tuturor celor care aleg să repare un dispozitiv în loc să-l arunce.
- Scopul inițiativei este reducerea cererii de produse noi pe piață.
- Măsura e în concordanță cu noile dispoziții de la C.E care încurajează o economie circulară.
Guvernul austriac încurajează reparația echipamentelor electrice și electronice. Oferă chiar până la 200 de euro fiecărei persoane pentru a trimite în service dispozitive care nu mai funcționează, în loc să le arunce și să cumpere unele noi.
Scopul final fiind chiar acesta, reducerea cererii de produse noi. Măsura luată de Austria este în directă concordanță cu noile dispoziții ale Comisiei Europene, care încurajează astfel trecerea de la o economie de consum la o economie circulară.
,,Deșeurile de echipamente electrice și electronice au crescut în România ca volum de aproximativ șase ori din anul 2007, când s-a implementat prima directivă și până astăzi. Volumul acestor deșeuri va continua să crească și acesta este motivul pentru care trebuie să căutăm soluții să reducem acest volum de deșeuri. Cea mai simplă și la îndemână acțiune pentru a reduce acest volum este să încercăm să reparăm produsele care nu mai își îndeplinesc funcțiile pentru care au fost construite. De multe ori această activitate de reparație nu este rentabilă din punct de vedere economic și atunci este necesar ca aceasta să fie susținută financiar, așa cum a făcut și guvernul Austriei. Trebuie să spunem că România a implementat încă de anul trecut o legislație specifică pe această categorie de servicii, dar industria de reparații încă nu este dezvoltată”, a transmis Cristian Pocol, președintele Asociatiei RESPO DEEE la Aleph News.
,,Trebuie să spunem că cel mai simplu exemplu și la îndemâna tuturor astăzi este telefonul mobil. Bateria este elementul care se defectează cel mai repede și care scurtează durata de viață a telefonului. Dacă aceste telefoane permit înlocuirea bateriei, adică dacă ele sunt construite în așa fel încât să poată fi înlocuită bateria într-un mod simplu și nu într-un centru foarte specializat, astfel putem să creștem durata de viață a bateriei. În același timp durata de viață a telefonului crește cu aproximativ un an de zile, ceea ce face ca volumul de deșeuri generate de aceste categorie de produse să scadă”.
Citește și
- FOTO. Lovitură majoră pentru Rusia: Forțele Aeriene ucrainene au doborât un avion A-50 și au avariat un Il-22M. „Ucraina va câștiga!”
- NATO desfășoară în 2024 cel mai mare exercițiu după Războiul Rece. Care va fi implicarea României?
- Dintre sute de titluri, care e eminescian? Primul volum cu versurile poetului, „Poesii”, a fost realizat în 1883 de Titu Maiorescu