- România a ales să fie de partea bună: în NATO și Uniunea Europeană.
- Tragedia lor – 9/11 – a fost punctul tău de cotitură politic, militar, economic și social.
- De la salariul de 100 de euro, România a ajuns să numere salarii de 2000 de euro, la fel ca în Occident.
Mai ții minte România gri din 2001? Creditele de care nu te puteai apropia? Inflația și dobânzile de 30 – 40%. Nu puteai visa la un credit să îți iei o casă. Azi, în ciuda tensiunilor și a crizelor ce par fără de sfârșit poți spune că o duci bine. Paradoxal, este meritul Statelor Unite. România a ales să fie de partea bună: în NATO și Uniunea Europeană. Tragedia lor – 9/11 – a fost punctul tău de cotitură politic, militar, economic și social.
„Ce a însemnat 9/11 pentru noi? Pentru noile generații, celebra dată de 11 septembrie 2001 nu înseamnă nimic. Ei știu că este doar un eveniment care s-a petrecut în America, cândva, când niște teroriști au intrat cu avioanele în niște clădiri. Pentru noi, dincolo de tragedie, acel eveniment are o semnificație politică, socială și mai ales economică de care nici acum nu suntem conștienți. Din acel moment, parcă americanii ne-au înfiat, pentru că aveau nevoie de noi din punct de vedere militar și strategic, în această parte de sud-est a Europei destul de apropiată de Afghanistan, Iran, Irak, de butoiul de pulbere al lumii, care în orice moment poate exploda în fața țărilor occidentale. Așa că am intrat repede în NATO și apoi în UE, iar acest lucru îl vedem astăzi, când suntem la granița Ucrainei, care a fost atacată militar de către Rusia”, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial ZF la Aleph News.
De la salariul de 100 de euro, România a ajuns să numere salarii de 2000 de euro, la fel ca în Occident. Deși pare greu de crezut, România lui 2023, la 22 de ani de la „9/11” are a treia cea mai bună creștere economică din UE.
„Economic, din 2001, când încă ne lingeam rănile după dezastrul economic din anii 90, România a înregistrat o creștere exponențială pe care aproape nimeni nu a previzionat-o. De la 100 de euro, salariul mediu a ajuns la 750 de euro, iar salarii de 1500-2000 euro, ca în Occident, nu mai sunt o raritate în România. De la o inflație și dobânzi de 30-40%, am ajuns la rate de sub 10% și chiar mai jos în ultimul deceniu. Orașele sunt pline de supermarketuri, malluri, clădiri de birouri, iar cu 50 de euro poți să iei avionul și să ajungi la Paris, Londra sau Viena. Paradoxal, în ciuda crizei pe care o traversăm astăzi, revenirea inflației, explozia prețurilor la energie și tensiunile geopolitice aduse de războiul din Ucraina, România va marca, statistic, cel mai bun an economic din istorie, când PIB va ajunge la 280 miliarde euro, de șapte ori mai mare decât în 2001. Pentru americani 9/11 a fost una dintre cele mai mari tragedii, dar pentru noi a reprezentat un punct de cotitură politic, militar, economic și social de care ne bucurăm astăzi”, a declarat Cristian Hostiuc, director editorial ZF la Aleph News.
Citește și:
- 11 septembrie: Statele Unite comemorează 22 de ani de la cele mai sângeroase atentate din istoria sa
- 40.000 de elevi pleacă anual la studii în afară/ Olga Marin: Examenele ar trebui sa abordeze curricula într-un mod mai practic
- Doi copii s-au sinucis în Franța din cauza bullying-ului. Cum tratează Macron problema hărțuirii în școli