• Lemoine nu este primul inginer de inteligență artificială care face publice afirmațiile potrivit cărora tehnologia inteligenței artificiale devine conștientă.
  • Luna trecută, un alt angajat Google a împărtășit gânduri similare pentru The Economist.
  • Google a declarat că ia foarte în serios dezvoltarea responsabilă a inteligenței artificiale și a publicat un raport care detaliază acest lucru.

Google a concediat unul dintre inginerii săi care a declarat că sistemul de inteligență artificială al companiei are sentimente. Luna trecută, Blake Lemoine și-a făcut publică teoria conform căreia tehnologia lingvistică a Google este sensibilă și, prin urmare, ar trebui să i se respecte dorințele”.

Google, plus mai mulți experți în inteligență artificială, au negat afirmațiile, iar vineri compania a confirmat că acesta a fost concediat. Lemoine a declarat pentru BBC că primește consultanță juridică și a refuzat să facă alte comentarii.

Google a declarat că afirmațiile lui Lemoine cu privire la The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) au fost complet nefondate” și că societatea a lucrat cu el timp de multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
SOPHIE TURNER, DESPRE DIVORȚUL DE JOE JONAS
VEZI WORLD PRESS PHOTO LA UNIVERSITATE
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"

Așadar, este regretabil că, în ciuda unui angajament îndelungat pe acest subiect, Blake a ales să încalce în mod persistent politicile clare de angajare și de securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informațiile despre produse”, se arată în declarație.

Inteligența artificială este asemănătoare cu cea umană, susține Lemoine

Lamda este o tehnologie revoluționară despre care Google spune că se poate angaja în conversații libere. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbots. Blake Lemoine a ocupat titlurile ziarelor luna trecută când a spus că Lamda arată o conștiință asemănătoare cu cea umană. Acesta a stârnit discuții în rândul experților și pasionaților de inteligență artificială cu privire la progresul tehnologiei care este concepută să se dea drept om.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Responsible AI a Google, a declarat pentru Washington Post că sarcina sa era să testeze dacă tehnologia folosește discursuri discriminatorii sau de ură. El a constatat că Lamda a arătat conștiință de sine și că putea purta conversații despre religie, emoții și temeri. Acest lucru l-a determinat pe dl Lemoine să creadă că în spatele abilităților sale verbale impresionante s-ar putea ascunde și o minte sensibilă.

Descoperirile sale au fost respinse de Google, iar el a fost pus în concediu plătit pentru încălcarea politicii de confidențialitate a companiei. Lemoine a publicat apoi o conversație pe care el și o altă persoană au avut-o cu Lamda, pentru a-și susține afirmațiile. Concedierea sa a fost raportată pentru prima dată de Big Technology în buletinul său informativ.