Inflația din zona euro scade la 5,5%. Care este situația în România

Inflația din Zona Euro a scăzut la 5,5%, în luna iunie, conform ultimelor statistici ale analiștilor, care nu se așteptau, scrie The Guardian. Totuşi, inflația de bază, care exclude Energia și alimentele, rămâne ridicată: a crescut la 5,4%, după 5,3% în mai şi 5,6% în luna mai,

Inflația totală este acum la cel mai scăzut punct, din luna ianuarie a anului 2022, arată datele Eikon, dar rămâne cu mult peste ținta de 2%, a Băncii Centrale Europene.

Inflația în Zona Euro scade la 5,5%

Înainte de criza generată de războiul dintre Rusia și Ucraina, Zona Euro a avut mult timp o inflație de sub 2%. Cea mai ridicată inflaţie precriză a fost în 2019, puţin peste 1%. În a doua parte a anului 2020, inflaţia în Zona Euro a scăzut în domeniul negativ. Inflaţia de 2% este considerată ideală pentru o creştere economică consolidată.

În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 10,64%, în mai 2023, de la 11,23%, în aprilie 2023, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 18,73%, cele nealimentare cu 5,15%, iar serviciile cu 11,16%, conform informațiilor INS.

Micșorarea prețurilor la Energie au ajutat la scăderea inflației. Cifrele inflației vor fi urmărite de Banca Centrală Europeană, care a mărit ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani, pe 15 iunie.

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că este prea devreme pentru a declara un câștig asupra creșterii prețurilor de consum. „Inflația din Zona Euro este prea mare și va rămâne așa pentru mult timp. Dar natura provocării inflației din Zona Euro se schimbă”, a mai declarat ea.

Citește și

Exit mobile version