• Proporția de energie electrică produsă din surse fosile a atins minimul istoric în UE în primul semestru.
  • Principalul motiv este scăderea cererii de electricitate pe continent, atât din partea gospodăriilor, cât și a industriei.
  • Grecia și România au depășit pentru prima oară peste 50% din energie produsă din surse regenerabile.

Proporția de energie electrică produsă din surse fosile a atins minimul istoric în UE în primul semestru. ”Între ianuarie și iunie, ”energiile fosile au generat 410TWh în UE, adică proporția cea mai mică înregistrată vreodată de mixul electric, 33%”, arată un raport al grupului de reflecție pentru climă și energie, Ember, citat de Le Figaro.

Proporția pentru energiile regenerabile a fost de 36%, dintre care 27% pentru solar și eolian. Declinul energiilor fosile este un semn al timpurilor, cărbunele și gazul sunt prea scumpe, prea riscante și UE este pe punctul de a le suprima, spune analistul Ember Matt Ewen.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Principalul motiv este scăderea cererii de electricitate pe continent, atât din partea gospodăriilor, cât și a industriei. Producția centralelor pe cărbune și gaz a scăzut cu 17% față de perioada ianuarie-iunie 2022. În cinci țări membre ale UE, Portugalia, Austria, Bulgaria, Estonia și Finlanda, producția a scăzut cu 30%. Producția de electricitate din cărbune a scăzut cu 23%, reprezentând, pentru prima oară, mai puțin de 10% din mixul european în luna mai. Producția cu gaz a scăzut cu 13%.

Energia solară a crescut cu 13% în timpul semestrului, raportat la primele șase luni din 2022, eolianul cu 4,8%, iar energia hidraulică cu 11%. Raportul subliniază și că producția de energie nucleară ar trebui să își revină, după ce a scăzut la începutul anului din cauza indisponibilității parcului nuclear francez.

În Danemarca și Portugalia, energia regenerabilă a atins peste 75% din mixul de electricitate, iar Grecia și România au depășit pentru prima oară peste 50%, scrie Euractiv. În Spania și Polonia, energia solară a fost uneori întreruptă pentru a evita suprasolicitarea centralelor sau pentru că este mai ieftin să întrerupi energia solară decât centralele cu combustibili fosili.

În ciuda veștii bune, nu este nici sustenabil, nici de dorit ca cererea redusă să fie cauza scăderii energiei fosile. Cererea va crește, deci va fi nevoie ca sursele alternative de energie să fie introduse mai repede, mai arată raportul Ember.

Citește și

Primele obiecte din afara sistemului solar, descoperite de profesorii de la Harvard. Sunt roci sau resturile unei nave spațiale?

China oferă recompensă în bani cuplurilor care vor să se căsătorească

Polițiștii de frontieră au confiscat un transport de droguri în valoare de 3 milioane de euro. Paul Herinean: Dacă vrem să prevenim, atunci trebuie să identificăm sursele primare, nu dealerii de pe stradă