• IT-iştii nu înţeleg că pandemia, prin „work from home“, a resetat piaţa muncii.
  • Modelul acum este să ai o echipă de bază, iar restul pot să îl angajezi de oriunde în această lume, unde este mai ieftin, a menţionat el.
  • IT-iştii nu înţeleg ce se întâmplă pe piaţă, continuă să creadă că sunt de neînlocuit, dar acest lucru începe să se schimbe.

Stagnarea din IT: episod sau o resetare globală? Piaţa de IT de la noi a început să stagneze, iar semnele sunt vizibile: nu mai sunt atât de multe proiecte venite din afară, iar companiile nu se mai aruncă la salarii ca în ultimii ani. Ion Sturza, preşedintele Fribourg Capital, spune pentru ZF că IT-ul devine un commodities, odată cu apariţia inteligenţei artificiale, iar IT-iştii din România vor fi printre victime.

IT-iştii nu înţeleg că pandemia, prin „work from home“, a resetat piaţa muncii, iar acum poţi să găseşti IT-işti cu salarii mult mai mici şi o productivitate mult mai mare la Baia Mare, de exemplu, în Republica Moldova, chiar şi în Africa, pe zona de design.

Modelul acum este să ai o echipă de bază, iar restul pot să îl angajezi de oriunde în această lume, unde este mai ieftin, a menţionat el. IT-iştii nu înţeleg ce se întâmplă pe piaţă, continuă să creadă că sunt de neînlocuit, dar acest lucru începe să se schimbe.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

„Eu cred că vor fi schimbări majore, structurale și tectonice. Deja Inteligența Artificială a intrat în teritoriul IT pentru că pentru că A.I.-ul are în spate IT-ul, tehnologie, iar programatorii, care făceau lucruri simple, juniorii, cum li se spune și nu aveau cunoștințe, nu aduceau valoare adăugată mare, acum, treptat, sunt înlocuiți cu Inteligența Artificială, care este impersonală. Nu cere concediu, nu cere zile libere, nu cere să lucreze de acasă și nu costă. Costă o fracțiune din ceea ce costă un IT-ist, deci este ca și cum a venit revoluția industrială prin 1900“, a explicat Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar, la Aleph News.

Citește și