Eric Peterson, un director de teatru şi editorialist care locuieşte în Bennington, susţine că 1968 a fost cel mai groaznic an trăit de omenire de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în 1945.

Într-adevăr, 1968 a adus numai necazuri pentru lumea liberă – ofensiva Tet în Vietnam, asasinarea lui Martin Luther King jr. şi a lui Robert Kennedy, Primăvara de la Praga care a fost înăbuşită de tancurile sovietice, victoria infamului republican Richard Nixon la alegerile prezidenţiale care a avut un final urât de carieră politică, pandemia gripei Hong Kong şi desfăşurarea revoluţiei culturale a lui Mao Zedong care a dus la zeci de milioane de morţi în China. 

Din 2020, omenirea pare că se află într-un montaigne russ, într-o cursă a extincţiei şi a anihilării reciproce, nemaivăzute de pe vremea războiului rece, începând cu pandemia de coronavirus şi inflaţia cauzată până la ascensiunea naţionalismului eurosceptic în Europa şi declanşarea războaielor din Ucraina, Gaza şi tensiunile din Pacific, toate datorate axei deja prefigurate între China, Rusia şi Iran. 

Editorialistul îşi face griji că 2024 ar putea fi un an mai rău. 

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?

Războiul fără sens al lui Putin împotriva Ucrainei ucide bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi, distruge oraşe, oraşe, terenuri agricole, o mare parte din grâul necesar lumii.  

Statele Unite furnizează Ucrainei bombe cu dispersie care sunt  interzise în peste 100 de ţări, iar Rusia răspunde cu aceeaşi monedă împotriva civililor. 

Vladimir Putin, dictatorul Rusiei, a ameninţat că furnizarea de avioane F-16 Ucrainei ar putea duce la escaladarea tensiunilor dintre NATO şi Rusia într-o confruntare convenţională, şi chiar nucleară dacă securitatea Rusiei este ameninţată. 

Republica Populară Chineză condusă de dictatorul Xi Jinping insistă să anexeze Taiwan, în timp ce dictatorul Coreii de Nord efectuează teste cu rachete şi arme nucleare, ameninţând pacea în regiune şi vizând Coreea de Sud şi Japonia. 

Editorialul a fost publicat în august 2023, cu două luni înainte de atacurile sângeroase asupra Israelului de pe 7 octombrie şi escaladarea conflictului israeliano-palestinian în Gaza, deja extins cu Siria, Yemen şi Liban. 

Atitudinea belicoasă a Iranului, Turciei,  Egiptului, Iordaniei şi Irakului faţă de Israel stârnesc îngrijorări, în vreme ce Arabia Saudită şi celelalte state din golf caută să medieze un armistiţiu pentru ajutoare umanitare acordate civililor palestinieni nevinovaţi, aflaţi la mijloc în conflictul dintre Israel vs Hamas şi Hezbollah. 

Editorialistul îşi face griji că un infractor cu multiple acuzaţii penale, ca Donald Trump, ar putea fi din nou principalul candidat pentru nominalizarea republicană la preşedinte.  ţ

Cel mai apropiat adversar republican al său este considerat un fanatic conservator, probabil referindu-se la Ron DeSantis.

Partidul Democrat este condus de un ,,preşedinte neapreciat, dar transformator”, care este deja cel mai în vârstă preşedinte din toate timpurile şi care vrea să păstreze postul până la 86 de ani.

La momentul scrierii acelui articol, peste 400 de americani au fost ucişi de arme până acum în 2023, raportează editorialistul. Recent, un ucigaş a omorât 18 americani, folosind arme cu asalt, potrivit ALEPH NEWS.

,,Regatul Unit se trezeşte în sfârşit cu faptul că Brexitul a fost cea mai proastă idee pe care au avut-o vreodată. Dar nu are de gând să se întoarcă în Uniunea Europeană prea curând. 

Liderul ales al Italiei este membru al vechiului partid al lui Mussolini şi este binevenit la Casa Albă.

Francezii demonstrează în stradă pentru că guvernul vrea să mărească vârsta de pensionare din cauza deficitului. 

Scriitorii şi actorii de televiziune sunt în grevă.

Şi dacă lucrurile nu au fost destul de rele, deja se vorbeşte despre o continuare a filmului „Barbie”.

Ce altceva ar putea merge prost?

De ce anul viitor va fi mai rău?

Pentru că aproape jumătate din America vrea să readucă la putere un narcisist malign care vrea încetarea furnizării de armament către Ucraina, act care ar putea periclita viitorul securităţii europene”, spune editorialistul. 

Şi dacă nu ar fi îndeajuns, sunt schimbările climatice care au adus cea mai călduroasă vară din istoria recentă şi revoluţia AI care nu este deloc benefică pentru milioane de oameni care riscă să devină şomeri. 

Potrivit CNBC, 2024 ar putea fi anul începerii unei noi recesiuni mai catastrofale decât cea din 2007-2008.  

În România se anunţă patru alegeri, iar viitorul economic, social şi politic al ţării va fi disputat între coaliţia PSD-PNL şi AUR, care au cele mai mari şanse să ajungă la guvernare, dar şi alte partide ca USR, PMP şi UDMR care caută un loc în viitoarea construcţie parlamentară. 

Va rămâne România o ţară social-liberală sau va merge către naţionalismul conservator?  

Riscăm să repetăm evenimentele din trecut, cum s-a întâmplat în 1930, care au dus la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial?

Reprezintă înarmarea în toate părţile planetei  şi încercarea superputerilor de-aşi lărgi sferele de influenţă un precedent pentru o conflagraţie mondială la fel de periculos cum s-a întâmplat înainte de Primul Război Mondial? 

,,Este nevoie de o serie de miracole pentru a readuce Statele Unite şi lumea pe drumul cel bun. Mai este timp, dar timpul se scurge repede. Ce se poate face pentru a preveni acest dezastru care se profilează?”, se întreabă editorialistul