• Ministerul chinez de Externe afirmă că presa și politicienii americani au folosit incidentul cu „balonul ca pretext pentru a defăima China. „
    Ministerul a declarat: „China a respectat întotdeauna cu strictețe dreptul internațional și a respectat suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor. „
  • Descoperirea balonului l-a determinat vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken să anuleze o rară călătorie planificată la Beijing.

Beijingul a declarat sâmbătă că mass-media și politicienii americani au profitat de acuzațiile SUA potrivit cărora China a survolat cu un balon de spionaj nord-vestul Statelor Unite, conform AFP și Le Monde.

Descoperirea balonului l-a determinat vineri pe secretarul de stat american Antony Blinken să anuleze o rară călătorie planificată la Beijing.

Cu câteva momente înainte de decizia de a renunța la vizită – menită să atenueze tensiunile dintre cele două țări – China a emis o declarație rară de regret și a acuzat vântul că a împins ceea ce a numit un dirijabil civil în spațiul aerian american.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Sâmbătă, Ministerul de Externe al Chinei a emis o altă declarație în care a abordat anunțul lui Blinken.

China… nu a încălcat niciodată teritoriul și spațiul aerian al vreunei țări suverane” , a declarat acesta.

Unii politicieni și mass-media din Statele Unite au folosit incidentul (cu balonul) ca pretext pentru a ataca și defăima China” .

Ministerul a declarat că menținerea canalelor de comunicare la toate nivelurile este importantă, în special pentru a face față unor situații neașteptate într-un mod calm și fiabil” .

În plus, în declarație se mai adaugă în ceea ce privește călătoria lui Blinken, care ar fi trebuit să înceapă duminică și care fusese larg mediatizată în Statele Unite: De fapt, nici China, nici Statele Unite nu au anunțat vreo vizită. Este decizia Statelor Unite de a face publice informațiile relevante și noi respectăm acest lucru” .