• Palatul se află pe Dealul Palatin, cel mai vechi deal al orașului, chiar deasupra Romei
  • Palatul imperial a rămas în folosință până în secolul al VII-lea, când a devenit reședința papală a lui Ioan al VII-lea.
  • Acum, după o remodelare ce a durat șase ani, palatul și-a redeschis porțile drept „muzeu”

După 50 de ani de neglijență, palatul imperial „pierdut” al Romei, Domus Tiberiana, s-a redeschis ca muzeu în aer liber, scrie CNN. Până de curând, o ruină prăbușită și interzisă în apropierea celebrului Colosseum, palatul Domus Tiberiana – construit în secolul I d.Hr. și iubit de Nero – speră să-și ia din nou locul ca una dintre atracțiile turistice de top ale orașului.

Palatul se află pe Dealul Palatin, cel mai vechi deal al orașului, chiar deasupra Romei, de unde au condus dinastiile imperiale timp de secole. Dar, de-a lungul anilor, situl a intrat în paragină, iar în anii 1970, situl Domus Tiberiana a fost închis din cauza instabilității structurale.

Acum, după o remodelare ce a durat șase ani, palatul și-a redeschis porțile drept „muzeu”, cu descoperiri împrăștiate pe suprafața acestuia, pentru a oferi vizitatorilor o perspectivă asupra măreției antice a palatului.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

„Ceea ce face ca acest Domus renovat să fie unic este stilul arhitectural”, a spus Russo. „Am reușit să folosim materiale originale pentru a reconsolida și a întări arcurile din față, realizate manual, de 15 metri (care trec de-a lungul pavajului antic al palatului).”

Cu siguranță a atras atenția publicului. De la redeschiderea la sfârșitul lunii septembrie, Domus Tiberiana a atras aproximativ 400.000 de vizitatori, un „succes imens”, a spus Russo. Arheologul și savantul Romei antice Giorgio Franchetti a declarat pentru CNN că, în redeschiderea complexului Domus Tiberiana, Roma a „recuperat o bijuterie pierdută”.

Citește și